Sotaveteraaneja ei jätetä – Sotaveteraanijärjestöt lopettavat toimintansa ensi vuonna, tilalle perustetaan perinnetoimikunta

0
Touko Heino toimii perinnetoimikunnan perustavan kokouksen kokoonkutsujana.

Sotaveteraaneja on Vakka-Suomessa enää pieni joukko. Tästä syystä myös sotaveteraanijärjestöjen toiminta on hiipumassa.

– Sotaveteraanijärjestöt lopettavat toimintansa viimeistään ensi vuonna, niin myös täällä Uudessakaupungissa. Sotaveteraaneja ei jätetä, vaan on perustettu maakunnallinen Varsinais-Suomen Sotaveteraanien 1939–1945 sotiemme perinneyhdistys, jonka alaisuuteen perustetaan perinnetoimikunnat, niin myös Uudessakaupungissa. Touko Heino sanoo.

Vankan yhdistystaustan omaava Heino on lupautunut Uudenkaupungin perinnetoimikunnan perustavan kokouksen kokoonkutsujaksi. Perustava kokous järjestetään Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa keskiviikkona 29.3. kello 18. Tilaisuus on kaikille avoin.

Kokouksessa perustetaan perinnetoimikunta sekä valitaan toimikunnalle puheenjohtaja ja hallitus. Toimikunta toimii Varsinais-Suomen sotien 1939–1945 sotaveteraanien perinneyhdistyksen alaisuudessa.

Perinnetoimikunnan tavoitteena on jatkaa sotaveteraanijärjestöjen aiemmin järjestämiä tapahtumia, muun muassa lipunnostoja, seppeleenlasku- ja juhlatilaisuuksia. Lisäksi toimikunta huolehtii uusikaupunkilaisista sotiemme veteraaneista, heidän puolisoistaan ja leskistään. Myös muistomerkeistä perinnetoimikunta huolehtii.

Ukrainan myötä Suomen sotiin ja sotaveteraaneihin liittyvä tietous on tullut jälleen ajankohtaiseksi.

– Perinnetoimikunnan tehtäviin kuuluu Suomen 1939–1945 sotien sotilas- ja kotirintamaperinteen vieminen tuleville sukupolville. Nuoret ovat jääneet paitsi veteraanien tekemisistä. Nyt tätä tietoutta halutaan lisätä, Heino toteaa.

Perinnetoimikuntaan valitaan edustajia seurakunnista, kunnista, kotiseutuyhdistyksistä, Martta-yhdistyksistä, yrityksistä sekä muista asiasta kiinnostuneista tahoista. Heino kertoo lähettäneensä kutsun perustavaan kokoukseen 45 yhdistykselle, kaikkia yhdistyksiä ei varmaankaan ole tavoitettu. Hän uskoo, että perinnetoimikunta syntyy helposti ja toimikunnalle saadaan aktiivinen hallitus.

– Monet tahot ovat olleet tilaisuuksien järjestämisessä mukana jo aiemmin.

Perinnetoimikunta ei tee yksinään kaikkea, vaan etsii sopivimmat tekijät. Toiminta perustuu talkootyöhön, mutta sen tueksi etsitään myös paikallisia tukijoita ja lahjoittajia.

Vastaavia perinnetoimikuntia on perustettu jo useassa kunnassa. Vakka-Suomessa perinnetoimikuntia on jo Laitilassa (Patria-kilta), Vehmaalla, Mynämäessä ja Taivassalossa.

Uudenkaupungin perinnetoimikunta kattaa alueellisesti myös Pyhämaan, Kalannin ja Lokalahden. Perinnetoimikunnan perustava kokous alkaa kello 18 ja sitä ennen järjestetään kahvitarjoilu kello 17.40 alkaen.