Sote-keskus -hanke kannustaa ikäystävällisiin tekoihin

0
Yksi kampanjan keskeisistä tavoitteista onkin luoda positiivisempaa mielikuvaa ikääntymisestä.

Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke haluaa herätellä meitä kaikkia miettimään ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä jokapäiväisessä elämässämme.

Ikäystävällisyys nyt -kampanja haastaa Varsinais-Suomen kunnat, järjestöt ja asukkaat ideoimaan ja ilmiantamaan ikääntyneiden hyvinvointia edistäviä tekoja. Ikäystävälliset teot voivat olla pieniä tai suuria. Kunnissa saatetaan esimerkiksi jakaa talvella maksuton sepeliämpäri liukastumisen ehkäisemiseksi, ja kävelyteiden varsilla voi olla levähdyspenkkejä. Kunta saattaa myös tarjota maksuttomia kulttuurin ja liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia.

– Idea kampanjaan lähti oikeastaan siitä, että usein väestön ja Suomen ikääntymisestä puhuttaessa kiinnitetään huomiota ”huoltosuhteeseen”, kustannusten nousuun ja muihin negatiivissävytteisiin asioihin. Meidän mielestämme ikääntyminen on hyvä ja tavoiteltava asia, mutta tämä puoli ei saa juurikaan jalansijaa julkisessa keskustelussa. On etuoikeus elää pitkään, se on kai yksi hyvinvointivaltion elementtikin, sanoo projektipäällikkö Mari Luonsinen Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeesta.

Yksi kampanjan keskeisistä tavoitteista onkin luoda positiivisempaa mielikuvaa ikääntymisestä ja monipuolistaa käsityksiä ikääntyneistä.

– Ikääntyneet pitäisi nähdä voimavarana, eikä pelkkänä taakkana. Ikäystävällisyys tarkoittaa muun lisäksi sitä, että nähdään ikäihmiset aktiivisina osallistujina, toimijoina ja vaikuttajina, Luonsinen sanoo.

Ikäystävällisyys nyt -kampanja jatkuu 31. maaliskuuta asti. Kampanja-aikana Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke kerää ideoita ja ilmiantoja ikäystävällisistä teoista verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Voit osallistua kampanjaan tekemällä julkaisun Instagramissa tai TikTokissa aihetunnisteella #ikäystävällisyysnyt. Sosiaalisessa mediassa voit haastaa muita mukaan tekemään tai ideoimaan ikäystävällisiä tekoja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän