Tautitilanne normaalin talvikauden mukainen

0
Tavallista flunssaa esiintyy jonkin verran, mutta pääasiassa taudit hoituvat kotikonstein.

Työterveyshoitaja Sanna Arell Mehiläisestä kertoo, että tällä hetkellä ei ole normaalia talvikautta enempää hengitystieinfektioita.

– Viime vuoden lopulla oli työikäisillä sairastumisia, mutta nyt tilanne on hyvin rauhallinen siihen verrattuna. Työikäisillä on tavallista kotona hoidettavaa flunssaa esiintynyt viime viikkojen aikana. Myös muutama yksittäinen noroviruksen oirekuvan kaltainen tautitapaus on ollut.

Arell kuitenkin muistuttaa, että perusflunssien vuoksi ei välttämättä olla työterveyshuoltoon yhteydessä, vaan poissaolo sovitaan suoraan työnantajan kanssa omalla ilmoituksella.

– Yksittäisiä tapauksia, joissa tarvitaan lääkärin apua toki on, mutta ei normaalia talvikautta enempää, Arell kertoo.

Koronatilanne on myös rauhoittunut. Joskin virallisia testejä ei enää tehdä järjestelmällisesti.

– Tämänhetkiset yksittäiset kotitesteillä todennetut koronatapaukset työterveysasiakkailla ovat olleet normaalin flunssan kaltaisia. Korona sairastetaan kotona, kunnes kuume on poissa ja oireet selvästi vähentyneet. Yleensä tähän menee 3–5 vuorokautta, Arell sanoo.

– Lievillä flunssan kaltaisilla oireilla korona sairastetaan kotona. Mikäli tauti pitkittyy tai pahenee, hakeudutaan lääkärin vastaanotolle. Tällä hetkellä korona näyttäytyy meillä hyvin lieväoireisena tautina, hän jatkaa.

Influenssan hoito kotona


Jos oireesi ovat lieviä, etkä kuulu riskiryhmiin, lääkärin tekemää taudinmääritystä tai viruslääkehoitoa ei tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona.

Vältä läheistä kontaktia muihin ja pysyttele kotona, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä.

Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää.

Kuumetta ja särkyä voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Influenssa paranee useimmiten noin viikon kotilevolla.

Älä mene sairaana töihin tai kouluun. Töihin ja kouluun voi palata, kun kuume on poissa ja yleistila on normaali. Samat ohjeet koskevat päivähoidossa olevaa lasta.

Älä hoida pieniä lapsia sairaana ollessasi.

Jos mahdollista, pyydä jotakuta toista käymään kaupassa tai hoitamaan muita asioita puolestasi.

Tarkkaile vointiasi ja ota tarvittaessa puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle.

Lähde: Uudenkaupungin

kaupunki, terveyspalvelut

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän