”Täytyy olla jokin tavoite” – Kalle Laihonen toivoisi jokaisen löytävän oman tapansa liikkua

0
Kalle Laihosen nykyisestä työpisteestä on vain 20 askeleen matka kuntosalille.

Valmentajan ammattitutkintoon valmistuttuaan Kalle Laihonen ajatteli, että opinnot ovat tällä erää tässä, mutta noin puoli vuotta myöhemmin ajatus on kuitenkin kääntynyt siihen suuntaan, josko vielä kehittäisi osaamistaan.

Samalla tavalla Laihonen ajattelee valmennettavistaan.

– Täytyy olla jokin tavoite. Vaikka arkielämässä jaksaminen tai omatoimisuuden säilyttäminen. Se voi myös olla jotain pähkähullua. Jos haluat juosta kahden vuoden päästä Tukholman maratonin – minä en juoksisi – mutta katsotaan mitä se vaatii, Laihonen sanoo.

Hierojana ja valmentajana työskentelevä Laihonen teki pitkän työuran Pilkingtonilla ennen uranvaihtoaan.

– Lähdin sinne yhtä vuorotteluvapaan sijaisuutta tekemään ja siellä meni 13 vuotta.

Hän teki jo viimeisinä Pilkingtonin vuosina kevytyrittäjänä personal trainerin töitä ja ne alkoivat kiehtoa yhä enemmän. Kolmessa vuorossa työskentely ei pidemmän päälle hänelle enää sopinut.

– Ei kannata tappaa itseään työllä. Taloudellisesti ei olisi kannattanut lähteä yrittäjäksi, mutta kaikkea ei voi mitata rahalla.

Personal trainerin työssä ihmisen fysiikka tuli jo tutuksi, mutta Laihonen halusi oppia lisää ja kouluttautua vuonna 2018 hierojaksi ja urheiluhierojaksi.

– Aikalailla jännitti se tenttaaminen, kun lihakset ja kehonosat piti opetella latinaksi, mutta kyllä se on auttanut työssä, kun tuntee ihmisen anatomian ja fysiologian.

Valmentajan tutkintoon hän kävi 1,5 vuoden koulutuksen.

– Jonkinlaiseksi ohjaajaksi voi valmistua vaikka viikonloppukurssilla, mutta mielestäni työ pitää osata kunnolla. Jos joku siitä maksaa, niin pitää saada rahoilleen vastinetta.

Hieronta on edelleen Laihosen päätyö, mutta painopiste on siirtymässä valmennuksen puolelle.

– Jos edellisinä vuosina urheilupuolen osuus on ollut kohtuullinen, niin se on vielä lisääntynyt tämän vuoden alussa. Voisi toki olla vielä enemmänkin.

Laihosella on jääkiekkotaustaa ja hän tekee paljon yhteistyötä seurojen kanssa. Hän vastaa myös monen nuoren jääkiekkoilijan tai ringeten pelaajan kesäharjoittelusta.

Laihonen luonnehtii valmentajan työtä personal trainer 2.0:ksi. Työhön kuuluu treenien suunnittelun ja ohjaamisen lisäksi erilaisia testauksia sekä tulosten seurantaa.

Jos joku urheilee tavoitteellisesti, pitää huomioida myös uni ja ruokailu. Niissä tapauksissa Laihonen kääntää asiakkaan yleensä vaimonsa Johannan puoleen, jolla on yli 20 vuoden kokemus hyvinvointialalta.

Suuri osa työajasta kuluu hotelli Aquariuksen alakerrassa, jossa molempien Laihosten työhuone sijaitsee. Vanha työpiste oli Pakkahuoneella, mutta aikaa kului liikaa paikasta toiseen siirtymiseen, koska siellä ei ole kuntosalia.

– Nyt on 20 askelta kuntosalille, Laihonen iloitsee.

Hän käy edelleen muillakin saleilla, jos asiakas niin haluaa. Nettiajanvaraus tekee elämästä helpompaa, mutta yllätyksiä tulee silti joka viikko.

– Kotona kun sunnuntai-iltana katson seuraavan viikon kalenteria, se harvoin toteutuu sellaisenaan. Aina joku peruuttaa, tulee sairastumisia tai lapset ovat vatsataudissa.

Loma on yrittäjälle melko tuntematon käsite. Laihonen laskee, että viime vuonna hän piti elokuussa viisi päivää lomaa ja toisen samanmoisen joulun tienoilla.

Laihosen mukaan kultainen keskitie olisi monelle oikea polku liikunnan suhteen. Media on jatkuvasti täynnä juttuja siitä, miten nuoret ovat yhä huonokuntoisempia.

– Mitä se sitten on, kun he tulevat työikään? Sitten taas toisaalta mennään toiseen ääripäähän. Onko pakko vetää triathlonia? Tärkeintä olisi löytää oma tapa liikkua, on se sitten sulkapalloa, pyöräilyä tai golfia.

Laihonen kilpaili buhurt-nimisessä taistelulajissa tavoitteellisesti, mutta polvivammojen vuoksi joutui jättämään kilpakentät.

– Silloin vuonna 2019, kun treenasin MM-kisoihin, olin paremmassa fyysisessä kunnossa kuin koskaan, 47 vuotta seuraavaksi täyttävä Laihonen sanoo.

Se tarkoitti 15 kuukauden tiukkaa harjoittelua, joka alkoi lähes joka päivä 10 kilometrin lenkillä ja päättyi työpäivän jälkeen punttisalilla.

Nyt hän keskittyy valmentajan ja sivustaseuraajan rooliin.

– Muuten liikun, käyn punttisalilla ja kävelen paljon koirien kanssa. Maailmantilanteesta johtuen olen myös aktiivisesti reserviläistoiminnassa mukana yli 20 vuoden tauon jälkeen.

Tarkoituksena on jatkossa valmentaa myös reserviläisiä.

Urheiluhieroja

 

Kalle Laihonen

Yrittäjä: Kalle Laihonen

Yrittäjänä alalla: 5 vuotta

Perustamisvuosi: 2018

Ala: liikunta- ja hyvinvointiala, hieronta-ala

Työntekijöiden määrä: 1

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana on vuorossa ravintoloitsija Rainer Nyman.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän