Terveisiä Varhasta

0

Hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa vuoden alusta. On tullut viestiä asioiden ja palveluiden toimimattomuudesta. On kuitenkin huomattava, että Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on vastannut palveluiden tuottamisesta vasta pari kuukautta. Isoja uudistuksia ei ole voitu saada vielä aikaan.

On havaittu, että useissa kunnissa palveluissa on eriarvoisuutta. Kompastuskivinä ovat olleet palkanmaksut ja etuudet. Panostuksista huolimatta on virheitä valitettavasti tapahtunut, joita on kuitenkin pyritty hoitamaan ripeällä aikataululla. Myös osa alkuvuoden laskutuksista on siirtynyt maaliskuulle, mikä johtuu palvelumaksujen yhtenäistämisestä.

Asiakkaiden palveluista tehdään uudet palvelusopimukset ja asiakasmaksupäätökset. Samalla siirrytään uusiin asiakas- ja potilasjärjestelmiin. Tästä johtuen asiakkaat voivat saada jopa kahden kuukauden laskut kerralla. Maksuaikatauluihin on kuitenkin mahdollista saada järjestelyjä.

Varha on aloittanut alueemme palvelustrategian suunnittelun. Siihen on varmasti kovat odotukset niin kuntalaisilla kuin myös työntekijöillä.

Näen, että Varhan pitää panostaa voimavaroja alueemme ikäihmisten palveluihin. Vuoteen 2030 mennessä yli 75-vuotiaiden määrä nousee 11,1 prosentista 14,7 prosenttiin. Tähän tilanteeseen pitää varautua palvelujen määrää ja laatua lisäämällä.

Myös ennaltaehkäisevien palveluiden laatu ja määrä tulee arvioida. On vihdoin päästävä muuttamaan suuntaa korvaavista palveluista ennaltaehkäisevään suuntaan. Erityisesti lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat tärkeysjärjestyksessä ykkösenä. Emme voi odottaa huomiseen, vaan ratkaisut on tehtävä nyt.

Palvelustrategian suunnittelu on tehtävä rakentavasti ja järjestelmällisesti ja sen toteuttamiseen on saatava riittävät resurssit. Jos nyt joudumme painamaan hätäjarrua, lopputulos ei voi olla alueemme asukkaille paras mahdollinen.

Heli-Päivikki Laurén

hyvinvointivaltuutettu

ikääntyneiden palvelulautakunnan jäsen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän