Ugin asuntokauppa ei ole pysähdyksissä

0
Kari Toivonen on tehnyt asuntokauppaa paikkakunnalla lähes 20 vuotta.

Asunto- ja mökkikauppa on osittain suhdanneherkkää. Korona rajoituksineen toi buumin mökkikauppaan ja myös asuntojen kauppa kävi muutama vuosi sitten ihan hyvin. Nyt on rauhallisempaa, mutta paikkakunnan asunnonvälittäjät sanovat, että isoista kaupungeista tulleet tiedot täydellisesti pysähtyneestä kaupasta eivät täällä pidä paikkaansa.

Yleinen epävarmuus, inflaatio ja nousevat korot ovat osaltaan saaneet ihmiset tavallista varovaisemmiksi. Varovaisuus ei ulotu pelkästään ostajiin vaan myös pankit ovat vakuuksien suhteen entistä tarkempia ja se voi jossain tapauksessa romuttaa asunnon oston.

Tarve asuntokauppaan on kuitenkin suhdanteista riippumatonta, työpaikan vaihdos vaatii asuntoa uudelta paikkakunnalta, perhe kasvaa tai lapset muuttavat pois kotoa ja tarvitaan isompaa tai pienempää asuntoa. Ikä tuo omakotiasumiseen omat ongelmansa ja halutaan keskustan kerrostaloon palvelujen lähelle.

Tällä hetkellä asuntoesittelyissä käydäänkin tosimielellä eli uuden asunnon tarve on akuutti, eikä ”katselijoita” juurikaan ole liikkeellä. Nousevat korot ovat myös pelottaneet sijoittajia, joskaan heidän merkityksensä Uudenkaupungin asuntokaupassa ei ole koskaan ollut niin suuri kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Kari Toivonen on tehnyt asuntokauppaa paikkakunnalla jo lähes parikymmentä vuotta. Koronaa edeltävät vuodet olivat suhteellisen tasaista kaupankäyntiä, johon autotehtaan kasvu toi oman piikkinsä, mutta viime vuosina muutokset ovat olleet kovia, sekä kauppojen määrässä että kaupankäyntitavassa.

– Tekemistä riittää tälläkin hetkellä kyllä, mutta enemmän on arviointeja ja asunnon vuokrauksia suhteessa kauppoihin. Työ on myös muuttunut, sillä korona lopetti yleiset asuntonäytöt kokonaan ja nykyään tehdään oikeastaan vain yksityisnäyttöjä.

Myynnissä olevista asunnoista saa nykyään myös internetistä hyvin tarkkaa tietoa, joten paikan päälle katsomaan ei tarvitse lähteä kuin niihin, jotka todella kiinnostavat.

– Korona vaikutti erityisesti loma-asuntokauppaan, hetken tuntui, että kaupaksi menevät kaikki, oli mökki saaressa, avomeren rannalla tai kuivalla maalla mukavuuksilla tai ilman.

Silloin tapahtui myös selviä ylilyöntejä, joita nyt harmitellaan. Ostettiin mökki, vaikka ei olla lainkaan ”mökki-ihmisiä.”

Joskus maaliskuussa on tehty jo mökkikauppoja, mutta nyt silläkin puolella on hiljaisempaa ja odotellaan kevätkelejä. Myyjän markkinoista on tultu ostajan markkinoihin.

– Mutta uskon, että tästä vielä palataan normaaliin ja epävarmuudet poistuvat. Ja autotehdas on niin kauan sinnitellyt, että selviää varmaan nykyisistäkin vaikeuksista.

Solid Housen Piia Ketoniemi ja Pirkko Pelkonen aloittivat yrittäjinä reilu pari vuotta sitten keskellä koronaa, mutta molemmilla on kokemusta asuntokaupasta pidemmältä ajalta. Talvi on yleensä hiljaista ja nyt ehkä hieman normaalia hiljaisempaa, mutta kauppoja tehdään kuitenkin koko ajan.

– Tarjonta vain on yllättävän pientä, meilläkin on myynnissä ehkä noin kaksi kolmasosaa siitä määrästä, mitä vielä muutama vuosi sitten. Nyt olisi myyjillä hyvä tilaisuus, jos on tarvetta asunnon myyntiin, he sanovat.

Koronan alku pysäytti yhteiskunnan lähes täydellisesti, mutta muutaman kuukauden ihmettelyn jälkeen pyörät alkoivat jälleen pyöriä. Sitten tuli ”pako maalle” ja vapaa-ajan asunnot vietiin käsistä ja myös asuntokauppa kävi vilkkaana, sillä elettiin edelleen nollakorkojen aikaa ja myyntiajat olivat oikein hinnotelluissa kohteissa lyhyitä.

– Viime vuoden loppupuolella alkoi kaupankäynti selvästi hidastua, kun hintojen noususta uutisoitiin. Ihmiset ovat varovaisempia, mutta kevättä kohti kauppa varmaan vilkastuu, mutta miten paljon on vielä arvailujen varassa.

Nopeimmin kaupat tehdään yleensä uudehkoista omakotitaloista ja kerrostaloasunnoista, joissa ei merkittävää remonttitarvetta lähivuosina ole. Hinta on korkeampi kuin vanhemmissa, mutta asuminen huolettomampaa ja asumiskulut pienempiä.

– Mökkikaupassa viime kesä oli hiljainen, ostajia olisi kyllä ollut, mutta myyntiin ei mökkejä juuri tullut. Ehkä koronabuumi tyhjensi myyntipuolen. Tämän vuoden ensimmäinen mökkikauppa on tehty, mutta kesän vilkkaudesta ei vielä osaa sanoa.

Jussi Arola