Ukrainalaisten majoituksesta ei korvauksia Hakavalle

0
Kyläyhdistys Hakava omistaa Hallun koulun, joka on toiminut pakolaisten asuntona toukokuusta lähtien.

Kyläyhdistys Hakava ry majoitti viime vuonna Ukrainan pakolaisia Hallun koululle. Nyt yhdistys on anonut kaupungilta avustusta majoituksen kustannuksiin. Anomuksessa todetaan, että kahdeksan kuukauden ajalta kustannuksia on kertynyt 15 960 euroa.

Kaupunginjohtaja Atso Vainio esitti kaupunginhallitukselle, että Kyläyhdistys Hakavalle korvattaisiin ukrainalaisten tilapäisestä majoituksesta 10 360 euroa. Kari Koski (sd.) teki kokouksessa vastaehdotuksen, että kustannuksia ei korvata. Häntä kannatti Seppo Nikula (kok.). Asiasta äänestettiin ja äänin 7–4 kaupunginhallitus päätti olla myöntämättä avustusta Hakava ry:lle. Avustuksen kannalla olivat Heli-Päivikki Laurén (sd.), Java Valkonen (ps.), Sami Virtanen (ps.) ja Hanna Vuola (kesk.).

Enemmistö oli avustuksen maksamista vastaan sillä perusteella, että kaupunki ei ole tehnyt sopimusta Hallun koulun tilojen käytöstä kyläyhdistyksen kanssa, vaan kaupunki pyysi yhdistystä ohjaamaan ukrainalaiset vastaanottokeskukseen tai aikuisten vastaanotto Arvoon selvittämään asumisasiaa.

Kaupunki on tehnyt Maahanmuuttoviraston kanssa kuntasopimuksen 1.5.2022 alkaen tilapäisestä majoituksesta ja tilapäistä majoitusta tarvitsevat ukrainalaiset on keskitetty Autonrakentajantien moduuleihin. Moduuleiden käytöstä kaupunki on voinut hakea korvauksia Migriltä.

Ne ukrainalaiset, jotka ovat majoittuneet esimerkiksi maatiloille tai muualle, kuuluvat yksityisen majoituksen piiriin, eikä siitä makseta korvauksia majoittajalle.