UU Pöytätennis pelaa ensi kaudella 2. divisioonassa

0
Pertti Laaksonen punaisessa ja Rami Laaksonen sinisessä paidassa näyttävät mallia, kuinka pallo saa kyytiä pöytätennistreeneissä.

Haapaniemen koulun liikuntasalista kuuluu naksutus, kun toimittaja saapuu juttukeikalle maanantai-illalla. Samanlainen ääni kuuluu Sundholmantiellä myös torstaisin ja lauantaisin.

Menossa on pöytätennisharjoitukset ja salista löytyy kolme pöytätennispöytää. Kun väkeä valuu paikalle lisää, haetaan varastosta vielä neljäskin pöytä.

Maaliskuun ensimmäinen viikonloppu oli uusikaupunkilaiselle pöytätennikselle riemukas, sillä vuonna 1970 perustetun Ukin pingiksen, sittemmin UU Pöytätenniksen ykkösjoukkue nousi lajin 2. divisioonaan. Nousu sinetöityi niukasti mutta ansaitusti Tampereen Nääshallissa pelatussa nousuturnauksessa.

Joukkueessa pelasivat Jyrki Koivisto , Riku Andersson , Rami Laaksonen ja Patrick Rebholz .

– Saatiin nyt sellainen joukkue kasaan, että päätettiin tavoitella nousua. Andersson ja Koivisto tulivat tuolta naapuriseurasta, Lemun Visasta, mukaan, kertoo seuran puuhamies Rami Laaksonen.

Nousu tuo jatkossa eteen kovempia vastustajia.

– Kolmosessa on pelattu sarjaturnaukset keväällä ja syksyllä. Nyt tulee useampia pelejä ja varmaan lisää matkustamistakin, avaa Laaksonen.

– Ennen ollaan käyty lähinnä Turun, Kosken ja Tampereen alueella. Nyt mennään kauemmaksikin. Laitamme tavoitteeksi sarjassa pysymisen. Tiukkoja pelejä tulee varmasti olemaan.

Rami Laaksosen isä Pertti Laaksonen oli aikanaan mukana perustamassa seuraa ja pelaa edelleen 83-vuotiaana.

– Se oli telakalla töissä ollut Markku Varnila , joka laittoi homman alulle. Innokkaita löytyi sitten muitakin. Meitä oli juuri vaadittavat seitsemän henkeä, mitä tarvittiin yhdistyksen rekisteröitymiseksi. Aloitin aika vanhana, kun olin jo 30-vuotias, vanhempi Laaksonen muistelee.

Pelivuosia on siis takana yli viisikymmentä.

– Nykyään olen aika paljon sellainen sparrausvastustaja. Pelaan erilaisilla mailoilla ja kumeilla muita vastaan. Olen kyllä välillä käynyt ikämiesten SM-kisoissa. Mitalia ei ole tullut. Jäin 80-vuotiaiden sarjassa neljänneksi.

Nuorempaa ikäpolvea maanantain treeneissä edustivat Abdelaziz Said Suud , Simo Leino ja Nico Wagner . He ovat pelanneet pöytätennistä muutaman kuukauden ajan.

– Tämä on aika hauskaa, Suud hymyilee.

– Täällä on kivaa ja tsemppaavaa porukkaa. Joskus voisi vaikka lähteä kisaamaankin, kun saa kierteet ja muut paremmiksi, miettii Leino.

Rami Laaksonen kertoo nuorempana pelanneensa puulaakipöytätennistä.

– Eri työpaikoilla oli joukkueita, mutta myös jo seuratoimintaa UU:n nimellä. Pitkä on tie ollut. Välillä on ollut hiljaisempaa, mutta nyt on menossa taas aktiivisempi kausi. Ringissä on melkein 15 pelaajaa, Laaksonen toteaa.

Pelaajien ikähaitaria Laaksonen kuvaa laajaksi.

– Tämä on hyvä laji, kun se sopii monenikäisille. Harjoittelu on meillä pääasiassa pelaamista ja syöttö- ja lyöntiharjoituksia toistoina. Tietenkään hyvästä kunnosta ei ole haittaa, koska tässä täytyy liikkuakin. Mitä paremmat jalkalihakset, sen paremmin lyönnit lähtevät, Laaksonen jatkaa.

– Kun aletaan kunnolla pelaamaan, se on tosi raskasta. Kovatempoinen harjoituspeli tutun vastustajan kanssa on melkein kaikkein raskainta, koska pallorallit voivat olla aika pitkiä. Minäkin joudun kilpailuissa ja harjoituksissa paitaa vaihtamaan välillä monta kertaa, kun ne kastuvat hiestä.

Rami Laaksonen on lähdössä juhannuksen jälkeen Sauli Wagnerin kanssa veteraanien EM-kisoihin Norjaan.

– Viime vuonna Italiassa pääsin viisikymppisten kaksinpeleissä aika pitkälle. Olemme käyneet vuosittain MM- tai EM-kisoissa. Niihin ei ole mitään rating-systeemejä, vaan mukaan pääsevät kaikki. Edustamme siellä Suomea. Pelaamme myös nelinpelissä Saulin kanssa. On ollut kyllä unohtumattomia reissuja.

Jos kiinnostusta pöytätenniksen harrastamiseen löytyy, seuran Facebook-sivuilta löytyy yhteystietoja ja harjoitusajat.

– Kaikki saavat tulla mukaan. Olemme sellainen iloisen ilmeen urheiluseura, Rami Laaksonen määrittelee.

Laaksonen kuvaa pöytätennistä edulliseksi lajiksi.

– Tosin voihan mailat maksaa parikin sataa, mutta ei vasta-alkaja sellaista mailaa tarvitse. Muutamalla kympillä saa ihan hyvän. Lisäksi tarvitaan normaalit sisäpelivarusteet. Seuratasolla pallot ovat yksi kuluerä.

Ari Anteroinen