Uunimakkaraa ja kouluruokaa

0

Broilerihöystö, makaronilaatikko, jauhelihakastike, kinkkukastike, uunimakkara, kalakeitto sekä kalapyörykät ja muusi. Tässä on kouluruokia, joita minulle tulee mieleen. Ja jokaista näistä ruuista syödään Uudenkaupungin peruskoulussa kerran kuuden viikon aikana.

Kouluruoan laatu on heikentynyt Uudessakaupungissa, kun ruuan alkoi valmistaa Kaarea. Ruuan valmistus siirtyi yksityiselle, koska keittiö, jossa ruuat ennen valmistuivat, purettiin Wintterin myötä.

Ennen oli helppoa, kun muisti milloin oli keittopäivä, ja uunimakkaraa oli joka kahdeksas keskiviikko. Mutta nykyään tuntuu, että jauhelihakastiketta ja broilerihöystöä on liian usein, ja ihana jauhelihaperunasoselaatikko on haudattu muistoihin.

Vantaan kaupunki sai 400 000 euroa lisää rahaa kouluruokaan, kun Vantaan nuorisovaltuusto kertoi huolensa kouluruoan laadusta. Uudessakaupungissa perustettiin työryhmä kouluruualle, joka kumottiin ennen ensimmäistä kokousta.

Uudessakaupungissa on lisätty välipaloja kouluruoan kylkeen. On banaania, mansikkavaahtoa, hedelmäsalaattia, lettua ja pullaa sekä ystävänpäivänä oli donitseja, ja itse olin silloin kipeänä. On upeaa, että välipaloja lisätään, jotta lapset ja nuoret jaksavat opiskella, mutta niitä on yleensä silloin, jos on keittoa tai muuta ihan hyvää ruokaa.

Onneksi kasvisruokaa saavat kaikki syödä, sillä se on pelastanut ainakin monet minun ruokailuhetkeni. Kun kerran kalkkunaleikkele oli loppu, niin minä söin ihan hyvillä mielin porkkanapihvejä, ja en joutunut jonottelemaan ruokaa.

Olen kuullut monilta, miten ei aina syö kouluruokaa, koska se ei ole hyvää. Itsellänikin on joskus päiviä, jolloin lautanen ei ihan ole lautasmallin mukainen. Ennen talvilomaa oli salaatteja nimeltä porkkana-mandariiniraaste, kiinankaali-punajuuri-omena, jäävuori-kurkku-maissisalaatti ja jäävuori-tomaatti-kurkku. Myös joskus on persilja-meloni-salaattia, joka menee mielestäni vähän yli hilseen. Missä on perus porkkanaraaste ja salaatti, jossa olisi vaikka salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa ja vesimelonia.

Kun syön aamulla aamupalan jo puoli seitsemältä, niin on jo helposti puoli yksitoista niin kova nälkä. On itselläni joskus niitä päiviä, kun kouluruoka ei ole maistunut, ja viimeisellä tunnilla on niin kova nälkä, ettei malttaisi mitenkään keskittyä opiskeluun. Näen joskus, kun jotkut ovat käyneet ruokavälkällä ostamassa karkkia uimahallilta, ja syövät niitä sitten ennen tunnin alkua. Kätevää olisi, jos kouluun tulisi pieni kahvio, josta voisi ostaa sämpylää ja juomista, ettei oppilaiden tarvitsisi rikkoa koulun sääntöjä menemällä uimahallille.

Huomaan usein, miten moni oppilas heittää ruokaa roskiin, ja syntyy paljon hävikkiä. Ylijäämäruokaa jaetaan hyväntekeväisyyteen, ja moni saa siitä lämpimän aterian. Joskus näen niin pitkän jonon ihmisiä, jotka hakevat ruokaa, ja tulee tunne, että ruoka menee oikeille ihmisille. Itselleni tulee huono omatunto, kun heitän ruokaa pois, mutta jos olisin ottanut vähemmän ruokaa, niin joku ihminen olisi saanut ruokaa, joka olisi hänen ainoa lämmin ateriansa.

On silti upeaa, että saamme koulussa ilmaisen aterian. Muistan hyvin, kun korona-aikana vanhemmilla oli miettimistä, että mitä syödään lounaaksi, kun lapset ovat etäkoulussa. Oli upeaa, että kaupunki jakoi ruokakasseja, joissa oli esimerkiksi näkkileipää, päärynää ja hyviä valmispussiruokia.

Moni toisella asteella oleva on kehunut, kuinka hyvää Novidassa ja lukiossa oleva ruoka on. Itse olen syönyt pari kertaa Novidan tekemää ruokaa, ja voin todeta, että se on todella hyvää kouluruokaa. Tästä huomaa hyvin, kuinka paljon voi olla eroa kouluruuassa, jos sitä valmistaa yksityinen yritys tai kokeiksi opiskelevat nuoret.

Eli kaupungin päättäjät, tervetuloa syömään Kaarean tekemää kouluruokaa, näette vasta maistettuanne, millaista ruokaa tarjotaan Uudenkaupungin peruskouluissa.

Maisa Kari

uusikaupunkilainen nuori