Uusikaupunki sai lisää työikäisiä asukkaita – Vaikka kaupungin väkiluku laski, työllisten nettomuutto on kasvanut

0
Uuteenkaupunkiin tullaan tekemään töitä.

Muuttovoittoa voi mitata monella mittarilla. Yksi mittareista on työllisten nettomuutto.

– Työllisten nettomuutto on tärkeimpiä muuttoliikkeen laadullisia mittareita, MDI:n johtavan asiantuntijan tehtävästä Turun kaupungin tutkimusjohtajaksi siirtynyt Timo Aro toteaa.

Aro jakoi Twitterissä TOP25-listan niistä kunnista, jotka ovat menestyneet työllisten nettomuutossa. Yksi näistä on Uusikaupunki.

Uudenkaupungin työllisten nettomuuttovoitto oli viime vuonna 122 henkilöä ja Uusikaupunki sijoittui kuntalistalla sijalle 22. Varsinais-Suomesta työllisten nettomuuttoa saivat myös Kaarina, Naantali ja Raisio. TOP25-listan kärjessä olivat Tuusula, Kaarina ja Järvenpää.

Kaarinan työllisten nettomuuttovoitto oli 489 henkilöä, Raision 191 ja Naantalin 155. Asukaslukuun suhteutettuna Uudenkaupungin työllisten nettomuutto on erinomainen.

– Luku kertoo kaupungin vetovoimasta ja toivottavasti pitovoimastakin. Se mahdollistaa meille jatkossakin profiloitumisen dynaamisena seutukaupunkina, joka pysyy mukana yhteiskunnan kehityksessä, vaikka yleisesti ottaen maamme väestö keskittyy yhä enenevissä määrin suurimmille kaupunkiseuduille, kaupunginjohtaja Atso Vainio analysoi tilannetta.

Työllisten nettomuutto on kaupungin kannalta merkittävä, sillä muuttoliike tuo mukanaan lisää verotuloja, tosin myös palveluvelvoitteita.

– On mahdollista, että positiivisen muuttoliikkeen lyhytaikainen nettovaikutus on pikemminkin kaupungin taloutta rasittava, mutta myönteiset vaikutukset näkyvät keskipitkällä ja varsinkin pitkällä aikajänteellä. Vaikutukset kaupungin talouteen vaativatkin tarkempaa analyysiä, joka on parhaillaan valmisteilla yhteistyössä Finnish Consulting Groupin (FCG) kuntatalousasiantuntijoiden kanssa, Vainio kertoo.

Selvityksessä tarkastellaan laaja-alaisesti kaupungin talouden tilaa ja tulevaisuutta. Selvityksen pitäisi valmistua toukokuussa.

Voiko kaupunki sitten toimillaan edistää työllisten muuttoa? Tähän Vainio vastaa, että voi, mahdollistamalla osaltaan menestyksekästä yritystoimintaa sekä kehittämällä kaupunkia ja sen palveluita.

– Olemme järjestäneet myös rekrymessuja, joiden kautta työnhakijat ja työnantajat ovat kohdanneet.

Vainio ei silti usko, että kaupungin väkiluku lähtee kasvuun.

– Väkiluvun muutostrendi on Uudenkaupungin kaltaisessa seutukaupungissa pitkällä aikavälillä todennäköisesti laskeva, mutta suurikin kasvu voi olla välillä jonain hyvinä vuosina mahdollista. Auto- ja akkutehtaan kulloinenkin tilanne on tässä hyvin merkittävä tekijä.

Valmet Automotive Oy:n tilanne on tällä hetkellä viime vuosia heikompi, kun nykyiset autojen valmistussopimukset merkitsevät aiempaa vähäisempiä tuotantomääriä. Syksyllä 2021 alkaneen akkutuotannon kasvunäkymät ovat kuitenkin hyvät.

Vainio pitää tärkeänä lisäksi sitä, että Uudessakaupungissa onnistuttaisiin monipuolistamaan elinkeinorakennetta ja parantamaan kaupungin saavutettavuutta sekä asuntotarjontaa.

– Yhä useampi suomalainen kunta on vaarassa jäädä kehityksessä jälkeen, eikä väestönkasvu ole aivan ongelmaton asia myöskään muuttovoittoalueille, Vainio huomauttaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän