Väärin autettu

0

Ugin kaupunginhallitus hylkäsi äänin 7–4 kaupunginjohtaja Atso Vainion esityksen 10 360 euron avustuksen myöntämisestä Kyläyhdistys Hakavalle ukrainalaisten pakolaisten asuttamisesta Hallun koululla. Avustusta ei haluttu myöntää, kun kyläyhdistys oli väärin auttanut.

Ukrainalaisten aikuisten ja lasten olisi pitänyt osata mennä vastaanottokeskukseen tai aikuisten vastaanotto Arvoon. Sieltä heidät olisi sijoitettu Autonrakentajantien parakkeihin, joita kutsutaan moduuleiksi. Näistä kustannuksista kaupunki olisi voinut hakea valtiolta eli Migriltä korvausta. Ukrainalaiset menivät kuitenkin Hallun entiselle koululle. Pihalla matkatavaroineen olleet pakolaiset yhdistyksen väki päästi sisään. Seuraaville tulijoille ensin saapuneet avasivat ovet.

Kyläyhdistys ei voinut heittää inhimillisistä syistä pakolaisia ulos, otti riskin ja on tarjonnut 13–15 pakolaiselle viihtyisät ja virikkeelliset asumisolosuhteet yhdistyksen omistamassa ja kunnostamassa Hallun entisessä koulussa. Yhdistyksen jäsenet eivät vain järjestäneet ukrainalaisten asumista, vaan auttoivat heitä käytännön asioissa, kuten työnhaussa, viranomaisten kanssa ja pankissa asioimisissa sekä kierrätyskeskuksissa, kirppareilla ja kaupoissa käynneissä.

Pakolaiset vietiin kesällä marjametsään ja yhdistyksen jäsenet huolehtivat marjojen myynnistä ilman välityspalkkioita. Autotehtaan parakeissa tuskin näistä ukrainalaisista olisi huolehdittu tällaisella inhimillisyydellä.

Hakava oli ukrainalaisia vastaanottaessaan vakavarainen yhdistys: yli 25 000 euroa pankkitilillä. Erityisesti entisen koulun lämmitys kallistuneella öljyllä ja muidenkin energiakustannusten ennakoimaton nousu on tyhjentänyt yhdistyksen kassan. Se on niin tyhjä, että noin 500 euron vesilaskun maksamiseen ei ole riittävästi rahaa, vaikka yhdistyksen jäsenet ovat laskuja maksaneet omista varoistaan.

Kaupunginhallituksen tyrmistyttävän päätöksen jälkeen, tuin yhdistyksen toimintaa 1000 euron hätäavulla. Nyt vetoan kaikkiin hyväsydämisiin ukilaisiin, tehkää samalla tavalla pienemmillä tai suuremmilla summilla. Varsinkin meillä osakesäästäjillä on nyt hyvät mahdollisuudet auttaa Kyläyhdistys Hakavaa, kun pörssiyhtiöt jakavat meille hyviä osinkoja.

Soittakaa Matti Puukille, joka on huolehtinut ja vastannut Hallun ukrainalaisten kotouttamisesta Uuteenkaupunkiin. Matin tavoittaa numerosta 0400 910 990. Hän ilahtuu jokaisesta soitosta ja kertoo miten heitä voisi auttaa.

Pertti J. Rosila

vapaa-ajan ukilainen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän