Väestörakenne muutoksessa

0

Uudenkaupungin asukasluku laski viime vuonna. Väkilukuun vaikuttaa erityisesti väestörakenteemme: ihmisiä kuolee enemmän kuin syntyy. Lisäksi nuoria lähtee muualle opiskelemaan ja heistä vain osa palaa tänne takaisin.

Asukasluvun laskusta huolimatta Uusikaupunki on menestynyt muihin seutukaupunkeihin verrattuna hyvin. Viime vuonna olimme työllisten nettomuutossa kaupunkien kärjessä. Varsinais-Suomessa Uudenkaupungin lisäksi työllisten nettomuuttoa saivat vain Kaarina, Naantali ja Raisio.

Työllisten nettomuuton taustalla on ollut tietenkin hyvä työpaikkatarjontamme, kun Valmet Automotive, Vahterus ja useat muut yritykset ovat rekrytoineet lisää väkeä.

Työpaikat on saatu täytettyä maahanmuuton ansiosta. Kuten tilastotieteilijä Pekka Myrskylä totesi Ylen haastattelussa (18.3.), Suomi olisi ollut pahassa pulassa ilman maahanmuuttajien työpanosta. Autotehtaallakin on työskennellyt noin 170 eri kansallisuutta. Työpaikkojen ansiosta Vakka-Suomeen saatiin vuosien 2017–2021 aikana myös lähes 400 vieraskielistä asukasta lisää.

Maahanmuuttajien tulo on parantanut mukavasti väestörakennettamme. Vaikka suomalaisten syntyvyys on laskenut, maahanmuuttajaperheisiin on syntynyt lapsia. Neuvolan asiakkaista joka kolmas perhe on ollut vieraskielinen.

Nyt tilanne on jälleen muuttumassa. Kun autotehdas tänä keväänä irtisanoo satoja työntekijöitä, muutos on erilainen kuin 90-luvulla. Silloin ihmiset asuivat pysyvästi Vakka-Suomessa. Suurtyöttömyys koetteli Uuttakaupunkia ja Vakka-Suomea. Nyt vaikutus kaupunkiin tulee toista kautta. Autotehtaalla on työskennellyt paljon vieraskielisiä sekä muualta tulleita nuoria miehiä. Nuorille ja maahanmuuttajaperheille muuton kynnys on matala, ovathan he muuttaneet aiemminkin.

Uhkana on, että kaupunkimme väestörakenne jyrkkenee entisestään, siksi heille pitäisi pystyä tarjoamaan uusi työpaikka mahdollisimman läheltä.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän