Vaikuttamisen aika

0

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna. Uudessakaupungissa ennakkoäänestyspaikkana on etätyötila Messi torin laidalla. Ennakkoon voi käydä äänestämässä 28. maaliskuuta asti. Varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta. Silloin äänestämässä käydään omalla asuinalueella.

Viime vaaleissa Uudessakaupungissa äänestysprosentti nousi 68,9 prosenttiin. Toivottavasti tällä kertaa äänestysprosentti kipuaa yli 70:n. Erityisen tärkeää olisi saada vaaliuurnalle ne ihmiset, jotka usein jättävät äänestämättä. Vaalit eivät houkuttele nuoria, jotka kuitenkin elävät pisimpään poliittisten päätösten kanssa. Äänestämättä jättävät usein myös ne ihmiset, jotka tarvitsevat kaikkein eniten julkisia palveluja, esimerkiksi sairausten vuoksi. Näiden vaalien tulos vaikuttaa kuitenkin myös siihen, miten palvelut ja sosiaaliturva jatkossa järjestetään.

Voi tuntua siltäkin, ettei yksi ääni mitään vaikuta. Äänestäminen on kuitenkin demokratiamme kulmakivi. Yhdelläkin äänellä voi olla iso merkitys, etenkin tässä tilanteessa, kun kolme suurinta puoluetta ovat Varsinais-Suomessa kannatukseltaan hyvin lähellä toisiaan. Turun Sanomien ja Salon Seudun Sanomien Taloustutkimus Oy:llä teettämässä kannatustiedustelussa kokoomus sai 20,7 prosentin, perussuomalaiset 20,4 ja SDP 19,8 prosentin kannatuksen. Kolmen kärjessä järjestys voi vielä muuttua, etenkin kun kyselyn erot mahtuvat virhemarginaaliin.

Keskustan tilanne on haastava. Taloustutkimuksen kannatuskyselyn mukaan keskusta menettäisi yhden paikan, eli saisi vain yhden edustajan Varsinais-Suomesta eduskuntaan (TS 18.3.). Vasemmistoliitto saisi pitää kaksi paikkaa ja vihreät sekä RKP jatkaisivat Varsinais-Suomessa yhden kansanedustajan puolueina. SDP saisi tämän kyselyotoksen perusteella yhden paikan lisää.

Kun kolmen suurimman puolueen ja keskustan tilanne on näin liipasimella, niin nyt jos koska, kannattaa äänestää ja vaikuttaa.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän