”Vakka-Suomesta tehtävä äkillisen rakennemuutoksen alue”– Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto peräänkuuluttaa valtion tukitoimia

0
Syynä tukitoimen vaatimiseen ovat Valmet Automotiven viime viikolla päättyneet yt-neuvottelut, jotka johtivat liki tuhannen henkilön lomauttamiseen tai irtisanomiseen.

Vasemmistoliitto vaatii kiireellisiä alueellisia tukitoimia ja Vakka-Suomen nimeämistä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi. Syynä tukitoimen vaatimiseen ovat Valmet Automotiven viime viikolla päättyneet yt-neuvottelut, jotka johtivat liki tuhannen henkilön lomauttamiseen tai irtisanomiseen.

– Uutiseen autotehtaan työllisyyden heikkenemisestä ja siitä seuranneisiin irtisanomisiin ja lomautuksiin on reagoitu vaisusti. On vain selitelty, että työvoiman kysyntä ja hyvä työllisyystilanne hoitavat ongelman pois, Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton puheenjohtaja Tomi Nieminen toteaa.

Nieminen korostaa, että autotehtaan hyvä työllisyystilanne on luonut virheellisen kuvan siitä, että Vakka-Suomessa syntyisi merkittävästi uutta työllisyyttä ja työpaikkoja yrityksiin.

– Vakka-Suomen teollinen yritystoiminta tarvitsee lisää potkua, jotta elinkeinorakenne monipuolistuisi ja alueelle syntyisi uutta yrittäjyyttä sekä työpaikkoja. Tähän tarvitaan valtion kohdennettuja elinkeino- ja innovaatiotukia. Nimeämällä Vakka-Suomi äkillisen rakennemuutoksen alueeksi mahdollistetaan seutukunnan elinkeinojen kehitys ja katkaistaan taantuvan teollisuuspaikkakunnan kehityksen kierre, hän sanoo.

Äkillisellä rakennemuutoksella tarkoitetaan tilannetta, jossa alueellisesti tai valtakunnallisesti merkittävä työnantaja tai toimiala irtisanoo suuren määrän työntekijöitä kerralla konkurssin tai laajan sopeuttamistoimenpiteen johdosta.

– Valmet Automotiven irtisanomiset ja työntekijöiden vähennykset edellyttävät äkillisen rakennemuutoksen toimintamallin pikaista käyttöönottoa Vakka-Suomessa, Nieminen korostaa.

Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto kysyykin, että miksi ei ole ryhdytty valmistelemaan alueen nimeämistä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi, sillä Valmet Automotiven heikkenevä työllisyystilanne on ollut näkyvissä jo vuoden 2022 kesäkuusta.

– Työ- ja elinkeinoministeriön on aika herätä ja ottaa kuntien, Varsinais-Suomen Ely:n ja valtioneuvoston kanssa vastuu Vakka-Suomen tulevaisuudesta. Vakkka-Suomi on nimettävä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi, Nieminen kertaa.

Nieminen korostaa, että tosiasiassa Valmet Automotiven työntekijöiden irtisanomiset ja lomautukset ovat verrattavissa alueellisesti vastaaviin esimerkiksi Salon kaupunkia kohdanneisiin työllisyyskriiseihin paikkakunnan merkittävimmän yrityksen vähentäessä nopeasti väkeä.

– Onko todella niin, etteivät ihmisten työpaikat ja tämä maakunnallinen, erityisesti Vakka-Suomea ja Rauman seutua koskeva työllisyyskriisi kiinnosta riittävästi poliittisia ja viranomaispäättäjiä, Nieminen kysyy.

Nieminen huomauttaa, että autotehtaan vähennykset näkyvät välittömästi valtavana nousuna ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden työttömyydessä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

– Näille ihmisille on pikaisesti luotava kieli-, peruskoulutus ja ammattitutkintoon johtavia kohdennettuja koulutuspaikkoja, hän isää.

Varsinais-Suomen Vasemmistoliitto vaatii, että autotehtaalaisille on luotava nopeasti oppisopimuskoulutusväyliä työssäkäyntialueiden yrityksiin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän