Valokuituverkon hiilijalanjälki on pieni – Vakka-Suomen Puhelin mukana Green Garbonin ympäristöselvityksessä

0
Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, valokuituverkon rakentamisessa suurimmat päästöt eivät synny kaapelien kaivamisesta.

Vakka-Suomen Puhelin, Finnet-liitto ja muut valokuituliittymien toimittajat ovat selvittäneet valokuituliittymien hiilijalanjäljen. Myös Laitilan Puhelin on ollut mukana samassa selvityksessä. Tutkimuksen tuotti tutkimustalo Green Carbon. Finnet-liiton tuoreen ympäristötutkimuksen mukaan valokuituverkon rakentamisesta ja käyttämisestä syntyvä vuotuinen hiilidioksidipäästömäärä per kotitalous (5,48 kg) vastaa noin puolen promillen osuutta keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä.

Laaditun laskelman hiilijalanjälki huomioi valokuituverkon elinkaariset päästöt raaka-aineiden valmistuksesta ja kuljetuksesta, tuotannosta, jakelusta, käytöstä ja hävityksestä. Sitra on arvioinut keskivertosuomalaisen kokonaishiilijalanjäljeksi 10 300 kiloa hiilidioksidia vuodessa. Kotitaloudessa käytössä olevan valokuituliittymän vuotuinen päästömäärä on sama, kuin mitä syntyy Sitran hiilidioksidipäästöarvion mukaan laskettuna esimerkiksi ajettaessa noin 35 kilometriä polttomoottorikäyttöisellä autolla.

– Moni meistä haluaa nykyään tehdä muutoksia, joiden avulla voimme elää vastuullisemmin ja vähäpäästöisemmin. Valokuituliittymän valinta on helppo tapa varmistaa paitsi erittäin luotettava verkkoyhteys, myös vähentää osaltaan esimerkiksi tarpeetonta ajelua ja sitä kautta haitallisia päästöjä, Vakka-Suomen Puhelin Oy:n toimitusjohtaja Matti Nurmi toteaa.

Vakka-Suomen Puhelin tarjoaa valokuituliittymiä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilla.

Finnet-liiton loppuvuodesta 2022 teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisista valokuidun käyttäjistä peräti 95 prosenttia on tyytyväinen kotinsa internetyhteyteen. Mobiilikäyttäjistä tyytyväisiä oli 47 prosenttia. Internetyhteyden valinnassa tärkeimpiä kriteereitä ovat toimintavarmuus, hinta ja nopeus. Valokuidun käyttäjät ovat tutkitusti tyytyväisempiä kaikilla näillä mittareilla.

Ympäristöystävällisyys kiinnostaa erityisesti nuoria aikuisia. Lähes puolet, eli 44 prosenttia 18–29-vuotiaista haluaisi lisätietoa internetyhteyksien ympäristöystävällisyydestä.

Sähkönkulutuksesta puolestaan on olemassa Traficomin laatima tutkimus, jonka mukaan mobiiliyhteyksien sähkönkulutus on reilusti yli kaksinkertainen valokuituun verrattuna.

– On tärkeää ymmärtää, että kun tiedonsiirron määrä jatkuvasti kasvaa, myös sähkönkulutus kasvaa. Tiedonsiirron kasvaminen nostaa huomattavasti enemmän mobiiliverkkojen sähkönkulutusta, Nurmi sanoo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän