Vihreässä kasvussa isoja mahdollisuuksia–Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén näkee länsirannikolla potentiaalia

0
Saara-Sofia Sirén halusi kuulla paikallisilta ihmisiltä, miten autotehtaan uutinen on kaupungissa otettu vastaan.

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) vieraili Uudessakaupungissa heti sen jälkeen, kun Valmet Automotive oli ilmoittanut mittavista lomautuksista ja irtisanomista. Sirén totesi, että uutinen on iso ja ikävä Uudellekaupungille ja koko seudulle.

– Kun on seurannut autotehtaan kaarta, henkilöstön tarve on vaihdellut eri suuntiin ja nyt on tällainen hetki. Samaan aikaan tälläkin seudulla on kuitenkin työvoimapulaa. Ennen kaikkea nyt tarvitaan tukitoimia, että nämä ihmiset työllistyvät, hän arvioi.

Sirén näkee Suomessa ja erityisesti länsirannikolla paljon potentiaalia autotehtaan notkahduksesta ja Suomen taantumasta huolimatta.

– Jos nyt mietitään, mikä uusi ”nokia” voisi olla, se on vihreä siirtymä tai paremminkin vihreä kasvu.

Esimerkiksi Sirén nostaa jo nyt länsirannikolla tehtyjä investointeja puhtaan energian tuotantoon.

– Yritykset ovat arvioineet, että tähän vihreään kasvuun liittyisi jopa sadan miljardin vientipotentiaali. Mittakaava on massiivinen. Meillä ei ole varaa jättää hyödyntämättä näitä kymmenien miljardien eurojen investointeja ja sadan miljardin vientiä.

Hän painottaakin sitä, että Suomen on oltava houkutteleva investointikohde.

– Siihen liittyvät muun muassa verokysymykset, siksi kokoomus ei ole valmis kiristämään yritysten verotusta. Päinvastoin haluaisimme keventää työn tekemisen ja yritysten verotusta.

Tällä alueella Sirén näkee vihreän kasvun mahdollisuuksia myös maataloudessa sekä kalankasvatuksessa. Hän uskoo, että kalankasvatuksella on kasvumahdollisuuksia useistakin syistä:

– Jos käytetään näitä nykyaikaisia kiertotalouteen perustuvia rehuja, kalankasvatus ei aiheuta rehevöitymistä edistäviä ravinnepäästöjä, vaan sitä kautta voidaan saada jopa poistettua fosforia ja typpeä merestä. Se on Itämerelle hyvä asia.

Hän huomauttaa, että kalankasvatuksen luvitus on ollut Ruotsissa helpompaa, mikä näkyy niin, että kalankasvatus on keskittynyt Ruotsin puolelle.

– Itämeren kannalta ei ole väliä, onko kalankasvatus Ruotsin vai Suomen puolella. Me vain menetämme sen työllistävän ja verohyödyn kuin jos kalankasvatus olisi Suomen puolella, hän vertaa.

Ylipäätään Sirénin mielestä maataloudessa pitäisi tehdä rakenteellisia ja asenteellisia muutoksia.

– Vierastan sitä perinteistä suomalaista maatalousajattelua ikään kuin vain eläinperäinen ruuantuotanto olisi oikeaa maataloutta. Se vähättelee sitä kasvupotentiaalia, mitä meillä on esimerkiksi kalankasvatuksessa, kotimaisessa kestävässä luonnon kalan kalastuksessa tai kasviperäisessä proteiinituotannossa. Siellä se iso potentiaali on.