Viisi jatkoon Wintterin taidehankkeessa – Rakennukseen suunnitellut teosluonnokset valmistuvat elokuun loppuun mennessä

0
Kaupunkiin on perustettu taidetyöryhmä, joka pohtii sitä, minkälaista julkista taidetta Wintteriin tulisi hankkia. Taide voitaisiin sijoittaa esimerkiksi Wintterin keskelle tulevaan kaupunkiverstaaseen.

Monitoimijatalo Wintterin taideprojektin seuraavaan vaiheeseen on valittu viisi ammattitaiteilijaa tai -taidetyöryhmää. Taidehankkeen julkiseen kilpailuun osallistui 93 taiteilijaa ja heistä jatkoon menijät valitsi portfolioiden perusteella hanketta varten perustettu taidetyöryhmä.

Työryhmä totesi, että jatkoon valituilla oli portfolioidensa perusteella kokemusta julkisen taiteen hankkeen tai muun laajan taiteellisen prosessin läpiviennistä siten, että taiteellinen lähestymistapa on kiinnostava ja Wintterin arkkitehtuuriin ja miljööseen sopiva.

Työryhmän tekemissä valinnoissa vaikuttivat myös taiteilijan kokemus, aiemmat referenssit ja taiteellisen tuotannon taso sekä taiteellinen näkemys ja raikkaat oivallukset.

Jatkoon on valittu helsinkiläinen kuvataiteilija Petri Eskelinen, espoolainen kuvanveistäjä Pekka Jylhä, lohjalainen kuvittaja ja kuvataiteilija Laura Merz, helsinkiläinen installaatioita tekevä työpari Petteri Nisunen ja Tommi Grönlund sekä tamperelainen kuvanveistäjä Heli Ryhänen. Ehdotuksensa jättäneiden keskuudessa oli myös vakkasuomalaisia ja uusikaupunkilaistaustaisia taiteilijoita.

Kaupunki ostaa hankkeen taidekoordinointipalvelut tamperelaiselta Frei Zimmer -toimistolta, jonka edustaja Heini Orell kertoo ensimmäisen vaiheen portfolioiden olleen kautta linjan hyvin tasokkaita.

– Rinnakkaiseen luonnostilaukseen halusimme valita viisi erityylistä taiteilijaa, jotta myös luonnokset olisivat keskenään erilaisia. Valittujen taiteilijoiden muotokieli ja heidän edustamansa teosmaailma nähtiin sopivaksi paitsi Wintterin arkkitehtuuriin ja miljööseen myös sen sisältöön monenlaisten toimintojen keskuspaikkana, Orell toteaa.

Hän korostaa, että kaikki valitut taiteilijat ovat hyvin kokeneita ja heillä on raikas, Wintterin luonteeseen sopiva ote.

– Nyt jäämme vain kiinnostuksella odottamaan, millaisia luonnoksia syntyy, Orell sanoo.

Rinnakkaiseen luonnostilaukseen valituilta taiteilijoilta pyydetään elokuun alkuun mennessä Wintteriin suunniteltuja teosluonnoksia. Luonnospalkkiona kullekin taiteilijalle tai taideryhmälle maksetaan luonnosten jättämisen jälkeen 3 000 euroa.

Lopullisen päätöksen teoksen tilaamisesta tekee erikseen nimetyn valintalautakunnan ehdotuksen perusteella Uudenkaupungin kaupunki, jolla on oikeus tilata teos minkä tahansa kilpailussa sijoittuneen luonnoksen pohjalta.

Kuntalaisilta toivotaan näkemyksiä taidehankkeeseen

Toiseen vaiheeseen edenneessä Wintterin taidehankkeessa kaivataan nyt kuntalaisten näkemyksiä ja ajatuksia. Tulevan monitoimijatalon käyttäjillä on mahdollisuus osallistua hankkeeseen kertomalla, mitä ajatuksia herää sanoista ”Yhteisesti jaettu tila”.

Vastaus voi koostua yksittäisistä sanoista, muistosta, omakohtaisesta kokemuksesta, toiveesta tai vaikka lyhyestä luovasta tekstistä. Vastauksia kerätään Uudenkaupungin Wintterin verkkosivuilla. Vastaukset toimitetaan taiteilijoille, jotka ovat edenneet monitoimijatalo Wintterin taidekilpailun toiseen vaiheeseen, rinnakkaiseen luonnostilaukseen.

Taiteilijat voivat käyttää kaupunkilaisten tuottamaa materiaalia halutessaan luonnostyönsä inspiraation lähteenä. Vastausten käyttö tai käyttämättä jättäminen ei kuitenkaan ole suoranaisesti arviointiperuste.

Vastausaikaa on tiistaihin 11. huhtikuuta kello 13.59 saakka. Oman vastauksensa voi myös toimittaa paperille kirjoitettuna Uudenkaupungin kaupungin kulttuurituottaja Joni Pietiläiselle kulttuurikeskus Cruselliin. Osoite on Kullervontie 11A, 23500 Uusikaupunki.