Vilhelm Junnilan yksi sadasta vaalitilaisuudesta osui Ukiin

0
Simo Kivinen (vas.) halusi keskustella Vilhelm Junnilan kanssa liikennehankkeista.

Kansanedustaja Vilhelm Junnila näyttää vaalimainoskuvassa 40-luvun valtiopäivämieheltä. Siksi minulla on vaikeuksia tunnistaa sitä nuorekasta, pipopäistä miestä, joka vähäeleisesti ilmestyy seurustelemaan torille kerääntyneiden ihmisten kanssa.

– Onhan tuo Junnila, kysyn vaivihkaa järjestäjiltä ennen kuin lähden osoittelemaan kameralla.

– On se, minulle vastataan.

Junnilan viikonloppuun sisältyy kymmenen vaalitilaisuutta eri puolilla Varsinais-Suomea. Hän sanoo viikonloppuaan aika kevyeksi.

– Ensi viikonloppuna tilaisuuksia on enemmän. Eikä minua rasita jutella ihmisten kanssa, siitä saa päinvastoin energiaa. Ennen vaaleja on noin sata tilaisuutta.

Ihmiset ovat Junnilan mukaan halunneet puhua liikennehankkeista, hintojen noususta ja ajankohtaisista poliittisista asioista, niistä, mistä mediassa puhutaan. Uudenkaupungin ja Laitilan väliltä puuttuva pyörätieosuus puhuttaa ukilaisia ja 8-tiestä ja Laitilan risteyksestäkin voidaan puhua kuin myös junayhteyksistä. Junnila arvelee, että 8-tieasia menee eteenpäin aikaisintaan 2026.

Ihmisten kohtaaminen näyttää olevan Junnilalle helppoa. Hän malttaa kuunnella ja keskittyä puhekumppaniin eikä se, että aikaa on vain kolme varttia, näytä häiritsevän. Työpäivät ovat kuitenkin pitkiä, varsinkin nyt vaalien alla.

– Kirjallisia töitä on paljon ja niiden tekeminen jää usein yön tunteihin. Sosiaalista mediaa päivitän jossain välissä. Sitä on tehtävä, mutta en mitenkään elä siitä kuten jotkut muut.

Torille kerääntyneen joukon ulkolaidalla seisoo kaksi miestä, jotka lopettelevat tarjolla olleita makkaroita. Kysyn, mikä heidät on tuonut torille ja ovatko herrat kenties puolueen kannattajia.

– Minä olen, ehdottomasti, sanoo toinen.

– Ei ole minun puolueeni, on toisen kanta.

Sopuisasti juttu silti luistaa. Puhutaan maahanmuutosta ja puolueen kannattaja kertoo haluavansa lopettaa elintasoshoppailun. Toinen huomauttaa, että jos vaikka autotehtaalla ei olisi yhtään ulkomaalaisia niin mahtaisivat autot jäädä tekemättä. No on se noinkin, sanoo toinen.

– Ja olisitko sinä valmis lyhentämään ansiosidonnaista työttömyyspäiväraha-aikaa, ei-kannattaja kysyy.

– Onko ne semmoistakin ehdottaneet? Ei, sitä en kannata!

Herrat jatkavat keskusteluaan. Minä lähden kotiin ja 41-vuotias kansanedustajaehdokas jatkaa kohta matkaansa kohti seuraavaa tilaisuutta.

– Käyn Uudessakaupungissa vielä monta kertaa ennen vaaleja, hän sanoo.

Pirkko Varjo