Wintterin taideteosehdotus

0

Ugin Sanomien viikon henkilö, ”Pantteri-veistos, jonka kyljet läikkyvät päivän kiillossa, ja jonka vaanivassa liikkeessä on pysähtynyttä alkuvoimaa.” Päätoimittaja Matti Pohjola, 1979.

Ugin Sanomista huomasin keskustelun Wintterin opinahjon taideteoksen hankinnasta, jonka toivoin toteutuvan. Rohkenen tehdä myös ehdotuksen Uudenkaupungin oman pojan teoksesta eli Klaus Holvisolan mestarityön kaksoiskappaleen valmistamisesta, joka on tehty erityisesti USA:n Daytonin yliopiston kampukselle Ohion valtioon 1950-luvulla, missä se edelleen on esillä luomassa määrätietoista ryhtiä ja voimaa opiskelijoihin.

Klaus Holvisolan omaiset luovuttivat kipsiteoksen Uudenkaupungin kaupungille, jonka perusteella kaksoiskappale saattaisi olisi mahdollista toteuttaa. Klaus Holvisola e. Hypén (1910–1979) aloitti jo nuorena Uudessakaupungissa Saaren Kiviliikkeen piirtäjänä menestyksellä, siirtyen myöhemmin Lehdon Kiviliikkeen palvelukseen. Kiviteollisuus oli yksi merkittävä elinkeinon lähde Uudessakaupungissa ja sen lähiympäristössä, joten hieno kiviveistos olisi hieno kunnianosoitus myös historialle.

Markku Wuoti