– Se oli jännää. Ei uni eikä ruoka maistunut, Kluuskeri muistelee noin viiden ja puolen vuoden takaisia ajatuksiaan.
Vuonna 2015 Niina Pelkiö pyysi häntä töihin Kangaskauppa Jeninaan ja pari vuotta myöhemmin oli aika siirtyä yrittäjäksi, kun Pelkiö päätti keskittyä vain Turun liikkeeseen. Uuden yrityksen nimeksi tuli Kodin Kangastus.
Päätös jännitti, mutta Kluuskerin aviomies kannusti ja muistutti, että ei yritykseen sentään tarvitse miljoonia sijoittaa.
Kun Kluuskeri nuorena pohti oman kangaskaupan perustamista, oli mielessä jotain vähän erilaista.
– Mietin silloin pienempää putiikkia, ihan 300 neliön kiinteistöä ei ollut mielessä, Kluuskeri naurahtaa.
Lukion jälkeen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa opiskellut Kluuskeri on saanut hyvän mallin alalle jo kotoa.
– Aina olen tykännyt ommella, ihan pienestä asti. Se on äidin peruja, hän ompeli vaatteita, Kluuskeri muistelee.
Siirtyminen omalle alalle ei tapahtunut kuitenkaan heti. Muutaman vuoden Heinolassa asuneet Kluuskerit muuttivat takaisin Uuteenkaupunkiin ja Mervi työskenteli elektroniikka-alalla 16 vuotta.
– Sekin oli käsillä näpräämistä, hän huomauttaa.
Kodin Kangastuksen valikoima on vuosien varrella hieman kasvanut. Mukaan on tullut sisustustarvikkeita sekä viimeksi mattoja, kun naapurista Väriuki lopetti toimintansa.
Verhot ovat kuitenkin se ykköstuote, sillä Kluuskeri valmistaa verhoja mittatilaustyönä.
– Saa sen värisenä ja kokoisena kuin haluaa. Valmiit verhot ovat sen tietyn kokoiset kuin ovat, hän muistuttaa.
Alun perin vaateompelijaksi valmistunut yrittäjä tekee kankaasta monenlaista, mutta valmiita vaatteita ei Kodin Kangastuksesta löydy.
– Niinalla oli valikoimassa myös vaatteita ja laukkuja, Kluuskeri kertoo.
Hän pyrkii aina miettimään, mitä uusia tuotteita voisi ottaa valikoimaan ja kuuntelee asiakkaita. Sen myötä esimerkiksi neulelankojen määrä on jatkuvasti kasvanut.
Kauppa käy melko tasaisesti ympäri vuoden, vaikka vajaan kuuden vuoden aikana hän on huomannut pari hiljaisempaa jaksoa.
– Syksyisin, kun koulut alkavat ja on marjastusaika. Samoin joulun jälkeen tammi-helmikuu on hiljaisempaa.
Kesällä kauppaa piristävät turistit.
– Moni helsinkiläinen vie kotiin verhoja. Täällä on heidän mielestään niin helppo asioida, kun kaikki on kävelymatkan päässä.
Samanlaista positiivista asennetta Kluuskeri kaipaisi myös paikallisten mieliin. Alisenkadun remontin jälkeen kivijalkaliikkeet ovat entistä kutsuvammin tarjolla.
– Ihmiset tekevät ikkunaostoksia edelleen paljon. Toivottavasti tietysti moni tulisi sisällekin asti, Kluuskeri naurahtaa.
Yrittäjänä hän on tottunut pitkiin päiviin. Ompelutöitä ei ehdi tehdä myynnin ohessa. Apuna on välillä muutama toiminimellä työskentelevä kiireapulainen, mutta pääasiassa Kluuskeri hoitaa yritystään yksin.
– Tulen töihin jo seitsemän jälkeen aamulla ja pahimmillaan lähden puoli yhdeltätoista illalla. Välillä mies käy hakemassa pois yhdeksän jälkeen, kun pääsee omista töistään.
Sunnuntait hän sentään pyrkii pitämään vapaana, vaikka toisinaan silloinkin voi olla paperitöitä. Loma onkin jo vieraampi käsite.
– Mitä se on? Kluuskeri naurahtaa.
– Joskus pidän pidennettyjä viikonloppuja, mutta en juuri vähään aikaan ole pitänyt. Kai sitä pystyisi jäämään vapaalle, mutta en halua laittaa ovea kiinni, hän jatkaa.
Eräänlainen parantava voima on lapsenlasten kanssa touhuaminen. Myös työssä ihmiskontaktit ovat tärkeitä.
– Ihmisten kanssa on kiva puhella. Minulla on paljon vakiasiakkaita, joiden kanssa puhun muistakin asioista kuin kankaista.
Kankaista ja neulonnasta Kluuskerilta kannattaa kysellä apua.
– Yritän antaa neuvoja, vaikka en olekaan sisustussuunnittelija.
Kangaskaupan asiakkaista suuri osa on naisia, mutta uskaltautuu ovesta sisään usein miehiäkin.
– Käy miehiäkin, jotka esimerkiksi neulovat villapaitoja. Ja käy muutenkin kuin vain vaimon antaman lapun kanssa, mutta naisia on kyllä enemmän.
Vaikka Kluuskeri ryhtyi itse yrittäjäksi melko myöhään, kannustaa hän nuoria yrittämään. Uudessakaupungissa on hänen mukaansa hyvä henki yrittäjien kesken ja Palveluyrittäjien tapaamisista on paljon apua.
– Neuvotaan ja tsempataan ja puretaan kiukkuakin porukalla, Kluuskeri kuvailee.
Kodin Kangastus
Yrittäjä: Mervi Kluuskeri
Yrittäjänä alalla: 5,5 vuotta, lisäksi tehnyt toiminimellä 7 vuotta
Perustamisvuosi: 2017
Ala: kangas- ja käsityöliike
Työntekijöiden määrä: 1
Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia pienyrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana on vuorossa urheiluhieroja Kalle Laihonen.