Yrittäjyys hyvinvointivaltion sydän

0

Yrittäminen on aina ollut suomalaisuuden ytimessä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 runsaat 300 000 yritystä (mukana maatilat) työllisti 1,5 miljoonaa ihmistä. Voi realistisesti sanoa, että nämä ihmiset pitävät suurelta osin hyvinvointivaltiomme taloutta pystyssä. Tämä on pidettävä mielessä, kun tarkastellaan valtion tulo- ja menopolitiikkaa ja niitä mahdollisuuksia, joilla Suomella on jatkossa varaa nykyiseen hyvinvointimalliin.

Yrityskannasta yli 90 prosenttia on pieniä ja keskisuuria alle 50 työntekijän yrityksiä, jotka työllistävät yhteensä yli 630 000 ihmistä. Kaikista yrityksistä lähes 70 prosenttia on yhden hengen yrityksiä. Meillä on siis suhteellisen vähän suuria yrityksiä, mutta erityisesti kauppataseen kannalta suuret yritykset ovat erittäin merkittävässä asemassa, tulot ulkomailta ovat pääosin niiden varassa.

On myös syytä huomioida, miten tärkeässä asemassa maatalousyrittäjät ovat Suomen huoltovarmuuden turvaamisessa. He tuottavat puhdasta kotimaista ruokaa omiin tarpeisiimme. Maataloustuottajat ovat erityisen tärkeä yrityssektori nyt ja tulevaisuudessa, he ovat ahkeria yrittäjiä, joiden olemassaolo, toimeentulo ja hyvinvointi on yhtä merkittävää kuin kenen tahansa Suomen kansalaisen.

Maatalouden tuottajahinnat eivät tänä päivänä vastaa tuotantokustannuksia, esimerkkinä viimeaikaiset energia- ja lannoitekustannusten nousut. Siksi on tärkeää nopeasti uudistaa alkutuottajille maksettavien tuottajahintojen rakennetta nykyistä kestävämmälle perustalle.

Siinä pitäisi olla mukana ns. indeksisidonnainen osa, joka muuttuu esim. energia-, lannoite- ja polttoainehintojen muutosten mukaan. Silloin alkutuottajat voivat keskittyä omaan ammattiosaamiseensa. Turvataksemme maatalouden tulevaisuuden tuottajahintojen määräytymiseen on löydettävä ratkaisu välittömästi.

Kansalaisten pitää yhä selkeämmin ymmärtää, etteivät työllistävien yritysten omistajat ja henkilöstö ole kilpailijoita keskenään vaan riippuvaisia toisistaan. Koska markkinat ja teknologia ovat nopeassa muutoksessa yrittäjän tarvitsee riskin ottamisen lisäksi mm. osata johtaa, ennakoida tulevaisuutta ja tehdä yhteistyötä asiakkaiden kanssa.

Motivoitunut henkilöstö on taustatuki, joka lisää mahdollisuuksia kehittää yritystä. Hyvinvointivaltio ei toimi, ellemme ymmärrä sitä, että yrittäjyys on keskeinen tukipilari Suomen tulevaisuuden kannalta.

Mauri Kontu

Yrittäjä

Keskustan eduskunta-

vaaliehdokas

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän