Annukka Laineella on kutsumus maalata pelastuksen sanoma

0
Kauneus puhuu Jumalan pyhyydestä, taidemaalari Annukka Laine sanoo.

Taidemaalari Annukka Laine matkusti kolmella linja-autolla Ylöjärveltä Uuteenkaupunkiin tullakseen kertomaan kuvien merkityksestä Jumalan sanan levittämisessä. Vuonna 1955 syntynyt Laine on viime vuosikymmenet keskittynyt tuotannossaan kirkkotaiteeseen ja tehnyt muun muassa alttarimaalauksia.

– Tulin tänne mielelläni, koska teillä on niin kiinnostava historia ja tällä seudulla on huikeita kirkkomaalauksia. Ette ehkä itse enää näe-kään, kuinka hienoja kirkkoja täällä on, kun olette tottuneet niihin. Täällä myös ymmärretään, miten kuvat voivat tehdä Jumalan sanaa tunnetuksi ja se on seurakunnissa aika harvinaista, Laine sanoi.

Kirkkotaide puhutteli Lainetta jo lapsena. Hän kertoo,  että lapsuus Tampereen Armonkalliolla oli turvaton ja että jo kahdeksanvuotiaana hän meni yksin Tampereen tuomiokirkkoon. Siellä hän näki ensimmäiset oikeat maalaukset.

– Messusta mieleeni ei jäänyt muuta kuin sanat: Herra armahda, Kristus armahda. Mutta kuvien kautta Jumala on lähestynyt minua ja olen kokenut lohdutusta silloin, kun sitä ei ole muualta tullut. Nyt minulla on kutsumus maalata koko pelastus ja tehdä evankeliumi näkyväksi.

Seurakuntasalissa nähdyt kuvat kertoivat pääsiäisajan tapahtumista viimeisestä ehtoollisesta ristiinnaulitsemiseen ja ylösnousemukseen. Myös Jeesuksen äiti Maria oli vahvasti esillä.

Laineen mukaan Marian merkitys on valtava, vaikka nykyään hänen suhteensa ollaan arkoja. Kalenterissa on Marian ilmestyspäivä maaliskuussa, mutta keskiajalla vuodessa oli useita Marialle omistettuja päiviä, joita protestanttinen kirkko ei enää vietä.

– Elämässä ei ole rankempaa kipua kuin nähdä lapsensa kuolevan. Jokainen, joka on seissyt rakkaansa haudalla tietää, kuinka pimeää siellä on.

Laineen maalaukset ovat usein mosaiikkimaisia ja hyvin värikkäitä. Jotkut aiheet ovat niin rankkoja, että niiden maalaaminen on vaikeaa.

– Jeesuksen kärsimys on järkyttänyt minua syvästi. Uskon ydinkuva on se, miten Jumala ottaa vastaan poikansa sovitusuhrin ja vaikka tuntuisi kuinka pahalta, Jumala on kuitenkin läsnä. Kauneus puhuu Jumalan pyhyydestä ja kun omassa elämässäni on ollut surua, kuvat Jeesuksen kärsimyksestä ovat lohduttaneet. Usein tuntuu, että rukouksia ei kuulla ja joskus on vaikea uskoa, että meitä kannatellaan, mutta onko muuta mahdollisuutta kuin luottaa? Jumala voi puhua hyvin henkilökohtaisesti kuvan kautta.

Laine sai Kirkon kulttuuripalkinnon 2020. Hän on osallistunut kymmeniin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin, minkä lisäksi hän on opettanut, luennoinut ja kirjoittanut kolme uskonnollisaiheista kirjaa.

Pirkko Varjo