Edessä kauden kolmas loppuhuipentuma – Nystarsin tyttöjen menestyksen takana on hyvä arki ja loistava yhteishenki

0
Palokan Urheilukeskuksessa Jyväskylässä päästiin maistelemaan ja juhlimaan kultamitaleita. Menestystä janotaan myös kotihallista. Kuva: Katja Rostedt

Nystarsin T14/16 -joukkue on päässyt huipentamaan salibandykautensa jo kahdesti ja edessä on vielä yksi huipennus.

– Kolme eri sarjaa ja kolme loppuhuipennusta, tiivistää joukkueen valmentaja Sami Virtanen .

T14-kilpasarjassa Parkanossa kolmisen viikkoa sitten loppupeleissä oli kaksi joukkuetta Sisä-Suomesta ja kaksi täältä länsirannikolta. Siellä Nystars jäi neljänneksi.

Viime viikonloppuna oli T16-joukkueiden valtakunnallinen loppuhuipentuma, missä oli joukkueita ympäri maata aluesarjoista.

– Sieltä sitten tuli kultaa. Oli kyllä todella kova temppu. Vastustajat olivat lähtökohtaisesti kaikki 07-syntyneitä, kun meillä oli mukana yksi -07-, neljä -08-ikäluokkaa ja loput olivat -09 ja -10 syntyneitä ja vielä kolme 2011 syntynyttäkin oli mukana. Jossain joukkueissa oli yli-ikäisiä 2006 syntyneitäkin. Toiset saivat tulla jo auton kanssa ja meiltä osalta oli vasta apupyörät irrotettu fillareista, Virtanen naurahtaa.

Nyt tulevana lauantaina on edessä vielä T14-eliittisarjan loppuhuipentuma Uudessakaupungissa Pohitullin salissa.

– Hieno tapahtuma kotisalissa. Toivottavasti tulee myös yleisöä paikalle katsomaan. Kello 10 vastassa on tuttu ja turvallinen Airiston Salibandy. Taitaa olla meille kauden neljästoista peli heitä vastaan. Heillä on ollut sama plääni, eli ovat vetäneet kolmea sarjaa, Virtanen laskee.

Onko kolmen eri sarjan vetäminen käynyt pelaajien kunnon tai pään päälle?

– Virtaa on kyllä riittänyt hyvin ja kolmeen sarjaan lähteminen on ollut hyvä päätös. Tässä vaiheessa täytyy muistaa antaa iso kiitos pelaajien vanhemmille. On saatu kolmen sarjan eteen tehdä töitä kuskaamisineen kaikkineen. Meillä on pelaajia kiertänyt joukkueessa. Noin viikkoa ennen ovat saaneet aina tietää, missä pelaavat seuraavaksi. Osa on ollut enemmän kilpasarjassa ja osa eliittisarjassa, Virtanen toteaa.

Valmentajan mukaan noinkin lyhyellä varoitusajalla on pystynyt katsomaan, miten harjoittelu on oikeasti mennyt ja ketkä ovat pelipaikkoja ansainneet. Pelipaikkakierrätys on ollut tasaista.

– Eteenpäin on menty todella paljon.

Pelaajia on T14/16 -joukkueen ringissä 23.

– Näyttää siltä, että menestyksen myötä tulijoita olisi lisääkin, mutta katsotaan sitä sitten. Turha on kauheasti lähteä repimään omaa porukkaa. Todellisia vahvistuksia voidaan toki ottaa, mutta lähtökohta on se, että paikalliset pelaajat olisivat se runko, Virtanen määrittelee.

Nystarsin naisten joukkue pääsi sekin jokin aika sitten omassa loppuhuipentumassaan juhlimaan nousua Divariin.

– Siellä on pohdinta päällä ja kokoonpanon kerääminen aika paljonkin kesken. On tässä 7. toukokuuta saakka aikaa, Virtanen kommentoi.

Olisiko T14/16 -joukkueesta apuja sinne?

– Kyllä tästä porukasta varmaan neljää pelaajaa on ajateltu sinne jonon jatkoksi, mutta ei mihinkään runkopelaajan rooleihin. Tämän joukkueen on kuitenkin tarkoitus lähteä T16-valtakunnallisen SM-sarjapaikkaa tavoittelemaan. Varmasti tulee päällekkäisyyksiä. On meidän pelaajia jo käynytkin naisten treeneissä ja tässä on ollut aika hyvää yhteistyötä kevään aikana, Virtanen avaa.

Pelit eivät suinkaan lopu vielä tulevaan viikonloppuun, sillä edessä on vielä reissu Ruotsiin.

– Päätimme jo tammikuussa, että lähdemme Ruotsiin lopputurnaukseen. Vanhemmat ovat saaneet tehdä talkoita melkein joka viikonloppu, jotta on saatu rahaa kasaan. Hieno reissu on tulossa, maalailee Virtanen.

Nystars osallistuu Tukholmassa 08-sarjaan.

– Vastustajista ei ole oikeastaan mitään hajua, mutta olemme sielläkin nuori altavastaajaporukka. Kaikki saavat pelata siellä. Reissuun lähtee 17 pelaajaa, joten emme pysty jakautumaan kahteen joukkueeseen. Peluutetaan kaikkia tasaisesti ja jos menestytään, se on pelkkää plussaa. On ainakin uusia joukkueita vastassa.

Sami Virtanen toteaa, että jatkossa hän on jäämässä miesten joukkueen vetämisestä sivuun ja aikoo pienentää rooliaan myös naisten joukkueen taustoilla. Tyttöjen joukkue on se, mihin keskitytään jatkossa.

– Tämä on se ykkösjuttu ja tämä on kivaa. Likat kehittyy ja täällä on hauska meininki. Tämä antaa virtaa itsellekin.

Mutta mikäs se on sitten hyvän menestyksen salaisuus?

– Hyvä arkitekeminen. Porukka on sitoutunutta, lahjakasta ja urheilullista.Treeneissä on kova tempo. Pelaajilla on halu kehittyä ja taustalla ovat myös hyvät vanhemmat. Olemme oikeasti joukkue. Ehkä valmennuksessakin on jo jotain kokemusta, Sami Virtanen tokaisee.

Virtasen apuna valmennuksessa ovat Jaakko Kantola ja Tomi Mikkonen .

– Molemmilta löytyy pitkää pelaajataustaa. Kantola valittiin myös maajoukkuetiellä länsirannikon T16-aluevalmentajaksi.

Annetaan jutun lopuksi vielä pelaajillekin puheenvuoro. Vasen laitahyökkääjä Eveliina Humppi ja maalivahti Amanda Räsänen saapuvat juuri parahiksi paikalle alkuhölkältä.

– Virtaa löytyy vielä todellakin, sanailee jotain 60 sarjapeliä jo tällä kaudella torjunut 14-vuotias Räsänen.

Ja siihen treenipelit päälle. Tuntuuko missään?

– Kyllä jo vähän alkaa tuntumaan.

Miltä joukkueen peli on näyttänyt maalilta seurattuna?

– Olemme kehittyneet sairaan paljon. Peli näyttää todella hyvältä, kertoo Laitilan Jyskeen kasvatti.

Räsänen tuli edelliskaudeksi KaPa-65:n joukkueeseen, pelaten tosin myös pelejä Jyskeessä, ja täksi kaudeksihan KaPa-65 ja USB yhdistyivät Nystars-nimen alle.

Ehtiikö sitä koulunkäynnin ja salibandyn pelaamisen lisäksi muuta tehdäkään?

– Eipä siinä paljon muuta ehdi.

Mitä Eveliina Humppi näkee joukkueen menestyksen salaisuudeksi?

– Yhteishengen. Salibandy on tosi kivaa ja ihanaa tekemistä, tiivistää Humppi.

2007 syntyneenä hän ei pääse lauantaina pelaamaan, mutta aikoo kannustaa kovasti paikanpäällä.

– En tiedä, huutelenko sieltä katsomosta mitään ohjeita sentään, Humppi hymähtää.

Molemmat pelaajat laittavat vielä toivetta yleisön suuntaan, joka on toivottavasti runsaslukuinen.

– Kunnon kannustusta ja käsiä yhteen. Siitä tulee hyvä fiilis ja voitto kotiin!

Ari Anteroinen

Fakta

Salibandyn T14 Eliittisarjan länsirannikon loppuhuipentuma Pohitullissa lauantaina 29.4.

Klo 10 Nystars–Airiston Salibandy

Klo 11.30 TPS–PÖU Musta

Klo 13.30 pronssiottelu, klo 15 finaali