”Elämämme on täynnä värähtelyä, rytmejä ja syklejä”

0
Petra Hintikainen on tutkinut 15 vuotta kuunkiertoa ja sen vaikutusta puutarhaan ja ihmiskehoon. Hän viljelee puutarhaansa kuunkierron mukaisesti ja luomusti.

– Jos olette joskus miettineet, miksi pullataikina ei aina onnistu ja kohoa, mutta toisinaan tulvii yli äyräiden, saattaa vastaus löytyä kuunkierrosta. Hiivakin on elävä, joten pullataikinakin reagoi kuunkiertoon, selittää luomuviljelijä ja puutarhuri Petra Hintikainen .

Hintikainen on saapunut luennoimaan Kulttuurikeskus Cruselliin kuun vaikutuksesta puutarhanhoitoon, ja Crusellin aula on täyttynyt kiinnostuneista kuulijoista. 2000-luvun taitteessa puutarhuriksi valmistunut Hintikainen innostui tutkimaan kuunkiertoa vasta vuonna 2008, kun hän oli itse päätynyt luennolle, joka koski juuri kyseistä aihetta.

– Olen nyt 15 vuotta tutkinut ja seurannut aihetta. Tein omassa puutarhassa testejä ja laajensin ajatusta myös omaan hyvinvointiini. Elämämme on täynnä värähtelyjä, rytmejä ja syklejä, ja luonnossa on aina suunta johonkin. On käsittämätöntä, miten tällainen vanha kansanperinne on päässyt unohtumaan, Hintikainen selostaa.

Hintikaisen mukaan alkuun riittää hyvin, että tietää kasvavan ja vähenevän kuun eroja. Kuun kierto jakautuu noin kahden viikon kasvavan kuun ja noin kahden viikon vähenevän kuun jaksoiksi.

– Uuden kuun aikaan kuuta ei näy taivaalla ollenkaan. Luonto suosittelee silloin lepoa, ja matalat energiatasot ja saamaton olo liittyvät uuden kuun hetkeen, kertoo Hintikainen.

Uuden kuun jälkeen alkavat kasvavan kuun vaiheet. Kasvavan kuun aikaan on hyvä istuttaa maan päälle satoa tuottavia kasveja, esimerkiksi kukkia ja tomaatteja. Kasvavan kuun voima nostaa kasvuvoimaa kasvien maanpäällisiin osiin.

– Kasvavan kuun jälkeen tulee täysikuu. Täydenkuun aikaan on hyvä kerätä satoa, sillä kasvava kuu on nostanut kasvien ominaisuudet huippuunsa, joten niiden maut ja värit ovat silloin parhaimmillaan, Hintikainen luennoi.

Täydenkuun jälkeen koittaa vähenevän kuun aika. Tällöin kannattaa istuttaa maan alle satonsa tekevät kasvit, kuten perunat ja porkkanat, sillä vähenevän kuun voima suuntautuu kasvien alaosiin. Vähenevän kuun viimeisinä päivinä kannattaa taas tehdä hävitystyötä, eli kitkeä vaikka rikkaruohoja. Miten sitten voi tunnistaa milloin on menossa kasvavan ja milloin vähenevän kuun aika?

– Oikea uusi enenevä, vasen vanha vähenevä, kuuluu yleisöstä oiva muistisääntö.

Kun kuun sirppi on oikealla, on kyseessä kasvavan kuun aika ja kun sirppi näkyy vasemmalla puolella, on menossa vähenevän kuun aika.

– Yksinkertaisesti sanottuna kasvava kuu vahvistaa ja vähenevä kuu vähentää ja poistaa. Jos haluaa rikkaruohoista eroon, niin vähenevän kuun viimeiset päivät ovat otolliset, Hintikainen sanoo ja jatkaa, että kannattaa olla myös säiden kanssa tarkkana.

– Vaikka olisikin hyvä kasvavan kuun aika istutuksille, ei kannata istuttaa kylmässä pohjoistuulessa. Kylmä tuuli ei suosi kasvuun lähtöä. Sen sijaan etelä- ja lounatuuli antaa hyvän sysäyksen kasvulle.

Sanni Artiola