Innokkaimmat äänestäjät löytyivät jälleen Kustavista

0
Lippu liehui eduskuntatalon edustalla vaalipäivänä.

Vakka-Suomen muista kunnista perussuomalaiset nousi suosituimmaksi puolueeksi niin Laitilassa, Pyhärannassa kuin Vehmaallakin. Taivassalossa ja Kustavissa kokoomus vei yli 40 prosenttia annetuista äänistä.

Ehdokkaista keskustan Mauri Kontu oli suosituin niin Laitilassa kuin Pyhärannassa, Milla Lahdenperä puolestaan Kustavissa, Taivassalossa ja Vehmaalla.

Aktiivisimmat äänestäjät löytyivät tälläkin kertaa Kustavista. Kustavissa vaalien ykköspuolueesta ei jäänyt jossiteltavaa, sillä kokoomus keräsi äänistä peräti 40,7 prosenttia. Kokoomuksen menestys perustuu pitkälti naapurikunnassa asuvan Milla Lahdenperän suosioon. Hän keräsi Kustavista peräti 136 ääntä. Koko kunnassa ääniä annettiin 657.

Perussuomalaisten kannatus kasvoi Kustavissakin edellisiin vaaleihin verrattuna ja nyt puolue sai äänistä 19,3 prosentin osuuden. SDP jäi selkeästi takamatkalle 12,9 prosentin kannatuksella.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sai Kustavista ääniä 65, perussuomalaisten Vilhelm Junnila 32 ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko 31.

Kustavissa on perinteisesti äänestetty aktiivisesti ja niin kävi nytkin. Kunnan äänestysprosentti oli 78,3 prosenttia.

Laitilassa perussuomalaiset nousi suosituimmaksi puolueeksi, ohi yleensä ykköspaikkaa pitäneen keskustan. Perussuomalaiset saivat laitilalaisten äänistä 29,7 prosenttia, keskusta 25,8 prosenttia, kokoomus 16,0 prosenttia ja SDP 13,1 prosenttia.

Henkilökohtaisia ääniä keräsi kuitenkin eniten keskustan uusikaupunkilainen ehdokas Mauri Kontu. Hänen äänimääränsä oli 696. Toiseksi eniten ääniä sai perussuomalaisten Vilhelm Junnila, ääniä 398. Kokoomuksen Petteri Orpo sai ääniä 255 ja Lokalahdelta kotoisin oleva perussuomalaisten ehdokas Ritva ”Kike” Elomaa 250.

Äänestysinto kasvoi Laitilassa hieman edellisiin vaaleihin verrattuna, mutta jäi silti jälkeen koko maan äänestysprosentista. Äänioikeuttaan käytti 67,3 prosenttia laitilalaisista.

Myös naapurikunnassa Pyhärannassa perussuomalaiset oli näiden vaalien suosituin puolue. Puolue sai 31,9 prosenttia annetuista äänistä. SDP keräsi 21,8 prosentin äänisaaliin, keskusta 17,3 ja kokoomus 13,3. Perussuomalaisten kannatus kunnassa nousi edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna 3,1 prosenttiyksikköä, kun taas Vasemmistoliiton kannatuksesta hupeni näissä vaaleissa 3,9 prosenttiyksikköä.

Vaikka keskusta jäi puolueena kolmossijalle, oli Pyhärannan ääniharava keskustan Mauri Kontu 109 äänellä. Perussuomalaisten Kike Elomaa sai ääniä 80 ja toinen uusikaupunkilainen ehdokas, SDP:n Heli-Päivikki Laurén 79 ääntä.

Pyhärannassa äänestysaktiivisuus laski hieman edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna. Vuonna 2019 ääniuurnilla kävi 71,2 prosenttia pyhärantalaisista, nyt äänestysprosentti oli 70,3. Ääniä kunnassa annettiin 1 131.

Myös Taivassalossa kokoomus oli nosteessa, kiitos kunnassa asuvan ehdokkaan Milla Lahdenperän. Lahdenperähän tuli myös valittua eduskuntaan. Kokoomukselle meni 40,2 prosenttia Taivassalossa annetuista äänistä, perussuomalaisille 23 prosenttia, keskustalle 13,6 prosenttia ja sosialidemokraateille 9,1 prosenttia.

Edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna kokoomus sai kasvatettua äänimääräänsä eniten ja suurin menettäjä äänissä oli keskusta.

Milla Lahdenperä sai Taivassalosta ääniä 332. Jaetulle toiselle sijalle äänimäärissä nousivat keskustan Mauri Kontu ja perussuomalaisten Ville Tavio . Molemmille ääniä 64.

Äänestämässä kävi äänioikeutetuista 75,4 prosenttia, eli 1 025 henkilöä. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Taivassalon äänestysprosentti oli 72,7 prosenttia.

Vehmaalla perussuomalaisia äänesti 26,2 prosenttia äänioikeutetuista. Puolueen kannatus oli pysynyt lähes samana vuoden 2019 vaaleista. Vaalien voittaja oli Vehmaalla näin kokoomus, joka sai sata ääntä enemmän edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuan. Keskusta puolestaan menetti peräti 135 ääntä. Kokoomuksen kannatusprosentti Vehmaalla oli 21,8 prosenttia, keskustan 15,7 prosenttia ja SDP:n 12,6 prosenttia.

Vehmaan oma ehdokas Jyrki Susi , Liike Nyt, keräsi mukavan henkilökohtaisen äänipotin kunnasta. Häntä äänesti 112 äänestäjää, keskustan Mauri Kontu sai 127 ääntä. Vehmaallakin äänikuningatar oli Milla Lahdenperä 174 äänellä.

Äänestämässä kävi 1 370 vehmaalaista, mikä on 73,5 prosenttia kunnan äänioikeutetuista. Edellisissä eduskuntavaaleissa kunnan äänestysprosentti oli 72,9 prosenttia.