
Uusikaupunkilainen Tomas Nyberg lähti syksyllä 2021 suorittamaan lukiota ja pelaamaan jääkiekkoa kanadalaiseen Stansteadin kaupunkiin. Aluksi tarkoitus oli opiskella ulkomailla vuosi, mutta hyvien kokemusten perusteella Tomas päätti opiskella koko lukion tänä vuonna 150-vuotista olemassaoloaan juhlivassa Stanstead Collegessa.
– Valitsimme Stansteadin aikanaan useasta vaihtoehdosta. Siellä jääkiekko on ykköslaji, mutta myös opiskeluun luvattiin panostaa ja opiskelijoista pitää hyvää huolta. Lupaukset ovat pitäneet paikkansa, kertoo lukukauden ainoalla lyhyellä lomalla kotiseudulla poikennut Tomas.
Etukäteen häntä arvelutti erityisesti ranskan kieli, joka Quebecin osavaltiossa, USA:n rajan läheisyydessä sijaitsevassa Stansteadissa on pakollinen oppiaine.
– No joo, pystyn kyllä lukemaan yksinkertaista ranskankielistä tekstiä, mutta kun sitä ruvetaan puhumaan paikallisella murteella, niin suurin osa menee yli eikä se ranskan ärrä oikein kunnolla äänny, mutta opintovaatimukset olen kyllä selvittänyt.
Yllätyksiä on aiheuttanut matematiikka, jossa asiat ovat kyllä selviä, mutta kun Kanadassa monet asiat lasketaan eri tavalla mihin Tomas on tottunut, niin se tekee lisätyötä. Kokonaisuutena opiskelut ovat sujuneet hyvin.
– Ryhmässä on vain kymmenkunta oppilasta ja koulupävän jälkeen on vielä erillinen kahden tunnin opiskelupakko, jota myös valvotaan. Opiskelun sujumisesta todella pidetään huolta.
Myös kiekkopuolella asiat ovat kunnossa. Olosuhteet koulussa ovat erinomaiset, oma jäähalli oheisharjoittelutiloineen ja sosiaalitiloineen on hieno ja kuntosali löytyy myös asuntolan yhteydestä.
– Joukkueella on kolme päätoimista valmentajaa, joita voi konsultoida myös harjoitustapahtumien ulkopuolella, jos joku asia mietityttää.
Harjoittelu ei eroa merkittävästi siitä, mihin maalivahtina pelaava Tomas tottui pelatessaan pari kautta Lukossa ennen Kanadaan lähtöään.
– Pelityyli täällä on hyökkäävämpi kuin Suomessa ja ehkä se vähän painottuu harjoituksissakin. Maalivahtivalmennuksen suhteen ei juuri eroja ole.
Tomas nostettiin ensimmäisen vuoden jälkeen collegen ykkösjoukkueeseen. Maalivahteja on kolme ja torjuntavastuu peleissä jakautui tasaisesti, paitsi pudotuspeleissä Tomas nuorimpana pelasi vähemmän.
– Sijoituimme Kanadan sarjassa toiseksi, pääsimme myös jenkkien parhaiden kanssa samaan sarjaan ja siinä olimme neljäs, joka vähän harmittaa, sillä mitalikin olisi ollut otettavissa.
Pelireissut olivat varsin rankkoja, sillä ne tehtiin bussilla ja suurin osa loppuvaiheen vastustajista olivat USA:n puolella usemman tunnin matkan päässä.
– Pahin oli matka Minnesotaan, sinne piti mennä lentäen, mutta lento peruuntui ja niinpä istuimme 28 tuntia bussissa ja pelin jälkeen sama matka takaisin.
Tomas aikoo hankkia tosissaan jääkiekosta ammatin itselleen. Collegen jälkeen ensisijainen tavoite on pelata vuosi tai pari juniorisarjassa tai hakea yliopistoon ja kiekkouran jatkaminen sitä kautta.
– Mahdollisuudet ainakin ovat erinomaiset. College-sarjan otteluissa katsomossa istuu aina useammankin NHL-seuran kykyjenetsijät. Kaikki on itsestä kiinni, mutta kilpailu on kovaa.
Vaikka ammattilaishaave ei lopulta toteutuisikaan, sanoo Tomas jo nyt saaneensa paljon eväitä tulevaa elämää varten.
– Kielitaito on kohentunut, kun englantia tulee käytettyä. Joukkueessa on pari muutakin suomalaista ja ehkä heidän kanssaan puhutaan välillä suomeksi, mutta muuten koko päivä menee englannilla.
Maailmankuva on myös avartunut, kun on nähnyt uusia paikkoja ja tutustunut uusiin ihmisiin ja kulttuureihin.
Hän löysi Stansteadin suomalaisen Universal Players Global Oy:n kautta. Yritys järjestää suomalaisnuorille opiskelupaikkoja ympäri maailman ja tarjoaa myös Suomeen tuleville palveluitaan.
– Ulkomaille haluavan kannattaa olla ajoissa liikkeellä, mekin käymme tällä hetkellä neuvotteluja jo syksyn 2024 ohjelmista. Ihan joitain mahdollisuuksia on nopeille vielä ensi syksyksi, kertoo UPG:n Jussi Halme .
Yrityksellä on pitkä kokemus ja vakiintuneita yhteistyöoppilaitoksia ympäri maailman. Urheiluvahtoehtojakin löytyy jääkiekon lisäksi.
– Ulkomaille aikovan kannatta selvittää opiskeluun ja harrastukseen liittyvät asiat huolellisesti ennen päätöstä, jotta ei tule pettymystä. Myös hakuprosessi on melko monimutkainen ja olemme mukana myös siinä, sekä autamme myös, jos vuoden aikana tulee ongelmia tai kysymyksiä.
Jussi Arola