Jyrki Santala ryhtyi aktiivisten senioreiden puheenjohtajaksi – Ugin Kansalliset seniorit täytti 50 vuotta

0
Jyrki Santala ei ollut ennen puheenjohtajan pestiään kovin aktiivisesti mukana Kansallisten Senioreiden toiminnassa mukana, mutta jatkossa aikoo osallistua enemmän.

Uudenkaupungin Kansalliset seniorit saavutti 50 vuoden iän helmikuussa. Yhdistys juhlisti tasavuosia jo syksyllä 60 osallistujan voimin Kauri salissa, joten varsinainen juhlavuosi sujuu tavalliseen tapaan.

Uudenkaupungin osasto sai samalla uuden puheenjohtajan, kun Jyrki Santala lähti toiveesta mukaan.

– Ensimmäinen tilaisuus, jossa olin mukana, oli se, jossa minua pyydettiin puheenjohtajaksi. Sitä ennen en ollut toiminnassa alkuunkaan mukana.

Jäsenenä hän kuitenkin on ollut pitkään, ensin Raumalla ja viimeiset vuodet synnyinkaupungissaan Uudessakaupungissa.

– Liityin Rauman yhdistyksen jäseneksi jo 55-vuotiaana, ja kun muutimme Ukiin liityin täällä jäseneksi.

Puheenjohtajaksi Santala ryhtyi avoimin mielin. Hän oli jo aiemmin pistänyt merkille, että kyseessä on aktiivinen yhdistys, jolla on paljon toimeliaita jäseniä.

Yhdistyksellä on esimerkiksi kokki- ja käsityökerhot, jooga- ja liikuntaryhmät sekä esimerkiksi kirjansidontakerho.

– Meillä on myös yhteiskunnallinen ja hengellinen keskustelupiiri, tiedottaja Taina Helminen lisää.

– Ennen meillä oli paljon matkoja, mutta korona on syönyt ne. Ihmiset eivät ole uskaltaneet lähteä koronan jälkeen mukaan, sihteeri Merikki Jäntti harmittelee.

Pienempiä matkoja toki on yhtä, kuten muutamat teatterireissut vuosittain. Helminen harmittelee, että Kuvalassa pyörineet elokuvanäytökset ovat myös hiipuneet, mutta onneksi Demotilan elokuvakerho toimii kerran kuussa.

Muiden eläkeläisjärjestöjen kanssa Kansalliset seniorit järjestää tansseja Työväentalolla ja viime vuonna rinnalle tulivat myös karaoketilaisuudet.

Kuukausilounailla käy joka kerta kymmeniä senioreita.

Sihteeri Merikki Jäntti on ollut yhdistyksen jäsen jo lähes 20 vuotta.

– Pääsin nuorena eläkkeelle, 55-vuotiaana erityisopettajan töistä. Olen ehtinyt jo monta vuotta harrastaa ja olla mukana.

Jäntti oli Uudenkaupungin oppaiden puolesta esittelemässä kaupunkia, kun hänet pyydettiin mukaan yhdistyksen ohjelmatoimikuntaan.

– Sihteeriksi ryhdyin, kun ei kukaan muu suostunut, Jäntti sivaltaa pieni pilke silmäkulmassaan.

Jäseniä Kansallisilla senioreilla on noin 230. Yhdessä vaiheessa jäsenmäärä kasvoi aktiivisen houkuttelun myötä, mutta viime aikoina se on pysynyt samoissa lukemissa.

Uusi puheenjohtaja on tyytyväinen jäsenmäärään.

– Monessa yhdistyksessä on ongelmana saada uusia jäseniä, mutta täällä ei sitä ongelmaa ole, Santala iloitsee.

Jo 15-vuotiaana Uudenkaupungin kokoomusnuoriin liittynyt Santala on yhä Uudenkaupungin Kokoomuksen puheenjohtajana. Hän kuitenkin korostaa, että Kansallisten senioreiden toiminta ei ole enää puoluesidonnaista ja yhteistyö muiden seniorijärjestöjen kanssa onnistuu, kuten yhteiset tanssitkin osoittavat.

Kuutisen vuotta sitten takaisin Uuteenkaupunkiin muuttanut Santala on edelleen Raumalla mukana muutamassa yhdistyksessä.

– Vuonna 76 muutin ylioppilaskirjoitusten jälkeen Turkuun ja sen jälkeen Tampereelle, uudestaan Turkuun ja Raumalle, jossa asuimme kymmenisen vuotta, Santala kertaa.

Uudenkaupungin Kansallisten senioreiden puheenjohtajana Santala ei aio jatkaa loputtomiin.

– Vuosi kerrallaan. En miksikään Kekkoseksi halua, Santala naurahtaa.