Kaikki roskajahtiin

0

Yle on haastanut kaikki suomalaiset keräämään roskia. Kampanja on yksinkertaisuudessaan oivallinen. Näihin talkoisiin on helppo osallistua, osallistuminen ei maksa mitään ja itselleen voi tuottaa hyvää mieltä siistimällä ympäristöään. Kaiken huipuksi roskien kerääminen on hyvää hyötyliikuntaa.

Kaksi kuukautta kestävään Miljoona roskapussia -kampanjaan onkin jo ilmoittautunut 157 kuntaa. Myös Uudenkaupungin kaupunki on lähtenyt mukaan kampanjaan. Kunnan tehtävänä on innostaa asukkaitaan osallistumaan. Toivottavasti Uudessakaupungissa innostusta roskien keräämiseen löytyy, sillä menossa on myös paikallinen kisa. Ukipoliksen Ekotekoagentti on haastanut Uudenkaupungin ja Laitilan kaupungin kilvoittelemaan siitä, kummassa kaupungissa kerätään roskia enemmän.

Ylen Miljoona roskapussia -kampanjasivulle ilmoitetaan kerätyt roskapussilliset. Laskurista näkee, kuinka paljon roskapusseja on kerätty eri puolilla Suomea. Perjantaina puolilta päivin Uudessakaupungissa oli kerätty roskia vasta 26 pussillista ja Laitilassa 32 pussilista. Vielä on siis kirimistä, mutta vastahan kampanja on alkanut.

Roskat eivät vain rumenna maisemakuvaa, vaan vaikuttavat laajasti luontoon ja eläimiin. Pienimmät roskat voivat olla kaikkein vaarallisimpia, kuten tupakantumpit. Luontoon päätyessään tumppi hajoaa pieniksi mikromuovihiukkasiksi, jotka kuljettavat mukanaan myös myrkyllisiä kemikaaleja. Eläimet vahingoittuvat syötyään tumppeja tai niistä hajonnutta mikromuovia. Veteen joutuessaan tumpista alkaa jo tunnin kuluessa levitä veteen kemikaaleja.

Ympäristön kannalta kaikenlaiset roskat ovat haitallisia, esimerkiksi muovipussin maatuminen kestää noin sata vuotta. Virvoitusjuomatölkkien ja suklaalevyjen folioiden kohdalla puhutaan jopa satojen vuosien maatumisajoista. Lasi ei käytännössä hajoa ollenkaan ja rikkinäinen lasi luonnossa on vaaraksi ihmisille ja eläimille.

Täksi viikonlopuksi on luvattu lämmintä ja poutaista säätä. Nyt on siis hyvät kelit lähteä roskajahtiin.

Teija Uitto