Kaupunki hakee Valmet Automotiven irtisanomisten takia lisää rahoitusta ministeriöltä – Kaupunginjohtaja haluaa löytää myös piilotyöpaikat

0
Atso Vainio on tyytyväinen saatuun rahoitukseen, mutta hän muistuttaa, että tämä on vasta alkua.

Uudessakaupungissa on tiedetty Valmet Automotiven yt-neuvotteluista jo alkuvuodesta lähtien. Kaupunginjohtaja Atso Vainion mukaan kaupungilla on ponnisteltu autotehtaan työntekijöiden puolesta jo vähän aikaa.

– Tarvitsisimme äkillisen rakennemuutoksen perusteella Työ- ja elinkeinoministeriöltä seuraavaksi neljäksi vuodeksi noin kolme miljoonaa euroa. Rahalla palkattaisiin elinkeinopalveluihin lisää henkilöstöä, jotta löytäisimme ne viimeisetkin piilotyöpaikat. Raha mahdollistaisi myös muun tuen hakemisen, esimerkiksi sellaisen, jossa kaupungilla olisi hieman omavastuuosuuttakin, Vainio summaa.

Vainion suunnitelmissa on, että kaupunki pystyisi toteuttamaan suorat yrityskontaktit, joiden avulla piilotyöpaikkoja olisi mahdollista löytää. Hän haluaa nyt nopeaa ja aktiivista toimintaa myös paikallistasolla.

– Autotehtaan irtisanomiset ja lomautukset ovat kahdella tavalla poikkeuksellisia. Työmarkkinoilla on tällä hetkellä valtavasti osaajapulaa, joten olisi tärkeää, että nyt irtisanotut tai lomautetut työllistyisivät meidän työssäkäyntialueelle. Autotehtaan työntekijöissä on myös entistä enemmän ulkomaalaistaustaisia ja he tarvitsevat jatkossakin tukea suomen kieleen, jotta soveltuisivat olemassa oleviin työtehtäviin, Vainio selventää.

Kaupunki on toteuttanut nopealla aikataululla parin viikon päästä järjestettävät Rekrymessut, joiden avulla autotehtaan entisiä työntekijöitä autetaan uusien työpaikkojen hankinnassa.

– Messut ovat herättäneet laajalti kiinnostusta. Kaupunkina haluamme tarjota työnhakijoille ja -antajille helpon kohtaamispaikan, Vainio lisää.

Varsinais-Suomen maakuntahallitus perusti tällä viikolla teollisuuden rakennemuutostyöryhmän. Työryhmässä ovat mukana Valmet Automotive, alueen kunnat, TE-toimisto, Ely-keskus, työ- ja elinkeinoministeriö, Maakuntaliitto, alueen muut palveluyritykset, koulutuksen järjestäjät, alueelliset kehittämisyhtiöt sekä työmarkkina- ja elinkeinojärjestöt.

Työryhmän tavoitteena on, että alue selviytyy Valmet Automotiven työvoimatilanteen muuttumisen tuomasta haasteesta ja mahdollisimman monelle haetaan uusia työmahdollisuuksia maakunnasta.

– Työryhmän ensimmäinen tapaaminen on perjantaina. Käymme asioita läpi laajalla joukolla, mutta meidän näkökulmamme on puhtaasti uusikaupunkilainen, Vainio toteaa.