Kenttäkarhuilla on hyvät perinteet heitto- ja hyppylajeissa

0
Elina Kinnunen palasi kilpakentille pitkän kilpailutauon jälkeen.

Aloitetaan Uudenkaupungin Kenttäkarhuista ja sen kovatasoisista ennätyksistä. Viereisessä taulukossa ovat seuran kymmenen yleisurheilutulosta, jotka sijoittuvat korkeimmalle Suomen kaikkien aikojen tilastossa. Mukaan pääseminen edellyttää siis, että on lajissaan Suomen historian 114 parhaan urheilijan joukossa.

Tietolähteenä on käytetty Tilastopajan tietokantaa maaliskuussa 2023. Arviointiin on otettu suoritushetkellä Kenttäkarhuja edustaneiden henkilöiden tuloksia tavallisimmista ulkoratojen yleisurheilulajeista.

Elina Kinnunen on ollut oikea mitalirohmu nuorten SM-kisoissa. Hän on muun muassa viisinkertainen keihäänheiton Suomen mestari 15–22-vuotiaiden sarjoista ja muita SM-mitaleita löytyy keihäänheiton lisäksi myös kiekonheitosta.

Kinnunen oli kolmas alle 18- ja alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa ja seitsemäs alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Nuorten Suomi–Ruotsi-ottelun voitto tuli vuonna 2016. Kinnusen nimissä oli sisäratojen Suomen ennätys 22-vuotiaiden sarjassa, mutta se rikottiin muutama viikko sitten. Ennätysheitto 55,41 on koko maailman kaikkien aikojen tilastossa sijalla 575.

Tara Tuomisella on mahtava sarja heittolajien tuloksia. Taulukossa näkyvien tietojen lisäksi hän on kiekonheitossa sijalla 263 ja keihäänheitossa sijalla 407 Suomen kaikkien aikojen tilastossa. Tuominen voitti halli-SM-kisojen pronssia kuulantyönnössä 2017. Hänellä on Tilastopajan mukaan nuorten sarjojen SM-mitaleita huimat 21 kappaletta, joista neljä on kultaisia. Tuominen kuului Suomen joukkueeseen alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa 2015.

Saku Kuusisto oli Suomen keihäänheiton superlupaus vuosituhannen vaihteessa. Hän oli toinen alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa 1999 ja kolmas alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa 2001. Jälkimmäisessä kisassa hopea oli äärimmäisen lähellä, sillä pisin heitto kantoi sentilleen samoille lukemille Andreas Thorkildsenin kanssa.

700 gramman keihäällä heitetty tulos 74,69 vuodelta 1998 oli aikanaan 16-vuotiaiden maailmanennätys. Kuusisto voitti viisi nuorten Suomen mestaruutta, joista yksi tuli kiekonheitosta. Tulosluetteloista löytyy usein takaa ikätoveri Tero Pitkämäki . Kuusiston ennätys 78,40 on upeasti sijalla 64 koko maailman kaikkien aikojen tilastossa alle 20-vuotiden sarjassa.

Ilona Välimäen kuuluisi olla taulukon kärkipaikalla, jos myös tiejuoksut otetaan mukaan tarkasteluun. Vain 18 suomalaisnaista on tehnyt Välimäkeä nopeamman ajan 5 kilometrin tiejuoksussa.

Monipuolisuudesta kertoo se, että hän on voittanut nuorten sarjojen Suomen mestaruudet maasto- ja maantiejuoksuista sekä ratajuoksuista esteiden kanssa ja ilman esteitä. Välimäki valittiin Suomen joukkueeseen alle 20-vuotiaiden maastojuoksun EM-kisoihin 2011.

Jaana Aaltonen on jokaisessa heittolajissa (kuula, kiekko, moukari ja keihäs) Suomen kaikkien aikojen 280 parhaan joukossa. Mahtaakohan löytyä toista urheilijaa, joka on kyennyt vastaavaan suoritukseen? Kiekonheiton lisäksi Aaltonen on voittanut nuorten sarjojen Suomen mestaruuksia kuusiottelusta.

Eemeli Salomäki edusti Kenttäkarhuja 2004–2006 ja hän saavutti uransa parhaat tulokset Someron Esan urheilijana. Salomäki on seiväshypyn moninkertainen arvokisaedustaja ja viisinkertainen Kalevan kisojen voittaja. Kenttäkarhujen urheilijana hän voitti muun muassa 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden.

Sauli Leino kolmiloikkasi 15,34 Uudessakaupungissa kesäkuussa 2002 ja oli tällä tuloksella maan toiseksi paras 22-vuotiaiden sarjan hyppääjä Suomessa kyseisenä vuotena. Hän voitti 17- ja 19-vuotiaiden Suomen mestaruudet Kalannin Vankan urheilijana.

Valtteri Välimäki oli kolmas Kalevan kisojen korkeushypyssä 2019. Hänellä on kaksi aikuisten halli-SM-hopeaa sekä lukuisia nuorten sarjojen SM-mitaleita. Välimäki voitti 22-vuotiaiden Suomen mestaruuden 2015 ja uusi tämän tempun varmuuden vuoksi seuraavana vuonna.

Kirsi Kuuttila on peräti yhdeksässä lajissa Suomen 800 parhaan urheilijan joukossa, joten ei liene yllätys, että yksi niistä on seitsenottelu. Nuorten SM-kisojen palkintoja hän on voittanut korkeushypystä, seiväshypystä ja moniotteluista.

Muutamassa lajissa Kenttäkarhuista on tullut poikkeuksellisen paljon menestyneitä urheilijoita. Välimäen ja Kuuttilan lisäksi seiväshypyn SM-mitaleita ovat voittaneet nuorten sarjoissa Samuli Ala-Pietilä , Olli Pietilä , Konsta Rauhala ja Verneri Vaara . Ala-Pietilällä ja Rauhalalla on SM-mitaleita useasta muustakin lajista.

Naisten heittolajit ovat olleet seuralle erityisen vahvoja. Suomen kaikkein aikojen 430 parhaan naisten keihäänheittäjän joukossa on peräti kymmenen Kenttäkarhujen urheilijaa. Tällaisesta tilastosta voi moni suurempi urheiluseura vain haaveilla.

Edellä mainittujen lisäksi yleisurheilun SM-kisojen palkintosijoille yli 13-vuotiaiden sarjoissa ovat yltäneet ainakin Carita Lehtonen , Mea Toivonen , Rania Toivonen , Erik Uussaari ja Erika Virtanen .

Kenttäkarhujen kotisivujen mukaan seuran tehtävänä on järjestää laadukasta yleisurheilutoimintaa Uudessakaupungissa. Tilastojen valossa tässä on onnistuttu erinomaisesti ainakin kilpaurheilussa.