Keväiselle luontokävelylle – Lintukuvaajien valokuvia terveyskeskuksessa

0
Tervetuloa lintukävelylle, Suvi Riihiluoma toivottaa.

Vaikka kevät antaa vielä odottaa itseään, Uudenkaupungin terveyskeskuksen vuodeosaston seinillä se on jo läsnä keväisten lintukuvien myötä.

– Meriharakoita, merihanhia, haahkoja ja monia muita, kuvia seinille kiinnittämässä oleva Turun Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Suvi Riihiluoma esittelee.

Esillä on yhdistyksen lintukuvaajien parhaita otoksia. Näyttely kiertää tänä vuonna terveyskeskuksissa ja on esillä terveyskeskuksen osasto 1:llä kolmisen viikkoa ja sen jälkeen vielä osasto 2:lla.

– Esitin tällaisen valokuvanäyttelyn järjestämistä lintuyhdistykselle ja se lähti siihen mielellään mukaan. Kuten kuvia antaneet valokuvaajatkin. Olen itse työskennellyt työterveydessä ja sielläkin joskus ajatteli, että tyhjiä seiniä voisi jotenkin piristää, Suvi kertoo.

Potilaatkin mielellään jaloittelevat ja kuvien myötä voi tehdä mukavan linturetken ja -kävelyn. Sekä opetella tuntemaan eri lintulajeja. Kuvissa on myös hieman oudompia lintuja kuten pähkinänakkeli, viiksitimali ja pohjantikka, joita kaikkia tapaa meidänkin alueella. Söpö huuhkajakin katselee suurin silmin ja menninkäisen näköiset pöllönpojat kurkkivat kulkijaa.

– Sekä merisirri, joka kuuluu olennaisesti alueemme lintuharrastukseen. Muun muassa Paraisten Jurmossa niitä syksyllä ja talvellakin voi tavata, Suvi kertoo.

Lintukuvia katsoessa voi itse kullekin tulla myös erilaisia mielleyhtymiä. Kuka muistaa meriharakan pliiskutukset tai meren äärellä haahkojen keväiset mourunat, jostakin yhteydestä. Paikalle saapuneet potilaatkin kehuvat kuvia ja kertovat lintukokemuksistaan.

Suvi kiitteleekin lintuyhdistyksen jäsenten korkeaa osaamista lintukuvauksessa, josta on viime aikoina paljon puhuttu.

– Kaikessa lintu- ja luontokuvauksessa pitääkin muistaa vastuullisuus sekä luonnon kunnioittaminen. Turhaa häiriötä ei saa aiheuttaa. Tämä koskee suuressa määrin kuvausta myös talvella, jolloin lintu saattaa olla sidottu johonkin tiettyyn ruokailupaikkaan, Suvi muistuttaa.

Suvi luotsaa puheenjohtajana myös yli tuhatjäsenistä Turun lintutieteellistä yhdistystä, jonka toimialuetta on Varsinais-Suomi.

– Oikein mukavaa. Tapaa uusia ihmisiä ja tutustuu alueeseen. Olen itse muuttanut tänne vasta vuonna 2015, joten siinä mielessä olen vielä uusi täällä, Suvi sanoo.

Keskeisiksi asioiksi hän mainitsee lintuyhdistyksen toiminnassa etenkin suojelun ja nuorisotoiminnan. Yhdistyksellä on ollut myös lintuasema Paraisten Jurmossa jo 60 vuoden ajan.

Kuvia ovat Suvin lisäksi tuoneet näytteille Tom Lindroos, Janne Riihimäki, Tapani Teittinen, Jaakko Ojanperä, Jouni Ruotsalainen, Masi Kopsa, Jyrki Normaja, Martin Vallenius, Heikki Junnila. Sven Forsell, Kurt Taxell sekä Merja Suomi.

Näyttely juhlistaa myös lintuharrastajien keskusjärjestön Birdlife Suomen 50-vuotisjuhlavuotta.

Rauno Laine