Kevätreikä-kunnostuskokeilu alkaa tänään – Jaossa ilmaista soraa ja ämpäreitä

0
Kevätreikä-kokeilu kannustaa kaikkia huolehtimaan teiden kunnosta.

Tielaitos aloittaa Uudessakaupungissa uudenlaisen viranomaisia, kuntalaisia ja kunnan työntekijöitä yhdistävän kokeilun. Valtakunnallista rahoitusta saaneessa pilotissa kannustetaan kuntalaisia ottamaan aktiivisesti osaa teiden kunnossapitoon.

– Vaikean talven jäljiltä asfalttipäällysteet ovat kurjassa kunnossa ja lumen alta paljastuvat tiet ovat kuin reikäjuustoa. Vaikka meidän reiäntäyttöporukka tekee pyöreitä päiviä, niin millään emme ehdi joka paikkaan. Tätä taustaa vasten pyydämmekin nyt uusikaupunkilaisilta talkooapua, taustoitti Tielaitoksen nuorempi vs. reikäkartoittaja Pasi Routakuoppa.

Tielaitoksen Kevätreikä-kunnostuskokeilu käynnistyy tänään 1. huhtikuuta. Hankkeen väki tuo hautausmaan risteykseen ämpäreitä ja sorakasoja kello 12.

– Niistä jokainen halukas voi käydä hakemassa soraa ja täyttää sillä sitten havaitsemansa reiän maantiessä. Kaupungin tiet ovat jo pitkään olleet niin huonossa kunnossa, että soraa voi käyttää myös jo aiemmin paikattujen reikien uusintapaikkaamiseen, selvitti Routakuoppa.

Tielaitos tarjoaa jokaiselle soraa hakevalle ilmaisen ämpärin. Ämpäreitä on varattu runsaasti, joten vaikka jonoa syntyisikin, niin ämpäreitä kyllä riittää.

– Ämpärissä sora kulkee mukavasti auton takakontissa tai vaikka pyörän sarvessa, ja on näin helposti otettavissa käyttöön, kun kulkemista haittaava reikä tulee vastaan, mainosti Routakuoppa.

Jos kokeilu otetaan positiivisesti vastaan, niin ensi vuonna uusikaupunkilaiset saavat enemmän soraa, isommat ämpärit sekä lapiot kaupan päälle. Onnistuessaan hanke laajenee ja autoilijat voivat paikata kuoppia vaikkapa työssäkäyntimatkallaan naapurikuntiin.

– Kyllä tässä ollaan kansaa osallistavan innovaation äärellä. Yhteistyöllä saamme tiet parempaan kuntoon. Kaupungissa on runsaat 15 000 asukasta ja, vaikka kolmasosa ryhtyisi toimeen niin saisimme täytettyä pikavauhtia ainakin viisituhatta reikää, laski vs. reikäkartoittaja Pasi Routakuoppa.

Routakuoppa kannustaa uusikaupunkilaisia myös toimimaan oman tiensä kulkijoina, jotta myös harvemmin liikennöityjen teiden reiät saisivat täytettä.

– Kannattaisi siis vaihdella niitä tuttuja kulkureittejä vähän harvemmin käytettyihin, hän vihjasi.

Juhlava lähtölaukaus Kevätreikä-kokeilulle järjestetään tänään lauantaina. Kevätreikä-kampanjatuotteita, kuten huomioliivin värisiä t-paitoja aiheeseen sopivalla kuvituksella, on myynnissä Tielaitoksen verkkokaupassa.

Teksti ja kuvat: Pirpa Sanka

Juttua päivitetty 3.5. Kyseessä on aprillipila.