Kirjaston lukuvinkkejä: Ahdistaako alakuloisuus?

0

Kirjaston huhtikuun kirjavinkeissä esitellään tuoreita tietokirjoja, joista saa kenties apua arjen ongelmiin.

Anders Hansen: Aivoblues (Depphjärnan), 2023.”Ei ole olemassa normaaleja aivoja, ihmisten on tarkoitus laumaeläiminä olla erilaisia.” Kirjoittaja muistuttaa, että aivot ovat kehittyneet selviytymään ja että tunteilla on lopulta vain yksi tehtävä: parantaa selviytymismahdollisuuksia. Kirja painottaa masennuksen kuuluvan ihmisen normaaliin suojamekanismiin, masennus ei ole osa kenenkään persoonallisuutta.

Miia Kivipelto: Mai-Lis Hellénius, Aivoterveys: viiden sormen ohje: kuinka pienennät muistihäiriöiden ja muistisairauksien riskiä, 2022.Kirja on professori Miia Kivipellon yhdessä ruotsalaislääkäri Mai-Lis Helléniuksen kanssa kirjoittama. Elintapaohjaukseen painottuvan ja tutkimustietoon perustuvan tietokirjan ”Viiden sormen ohje” kostuu terveellisen ruuan, liikunnan, aivojumpan, sosiaalisen elämän sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinnan keinoista. Kirjan tiedot ovat peräisin suomalais-ruotsalaisesta yhteishankkeesta nimeltään FINGER. Esipuheen on kirjoittanut kuningatar Silvia.

Johann, Hari: Kadonnut keskittymiskyky (Stolen Focus ), 2022.Harin mukaan tarkkaavaisuuden sirpaloituminen vaivaa koko yhteiskuntaa. Ihmiskunnan suurimpien haasteiden kuten ilmastonmuutoksen ratkaisukyky on pettänyt tarkkaavaisuuden ja keskittymiskyvyn rapautuessa. Suuri joukko keskittymiskyvyttömiä ihmisiä, jotka hakevat vaikutteensa enimmäkseen sosiaalisesta mediasta, saavat aikaan uusia kriisejä.

Kirjoittaja tapasi ihmisen tarkkaavaisuuden asiantuntijoita ja tutkijoita eri puolilla maailmaa ja listasi 12 syytä siihen, miksi ihmiskunnan valo on sammumassa. Uupuminen, monien asioiden tekeminen samanaikaisesti, säännöllisen lukemisen loppu, joka hävittää lineaarisen asioiden hahmottamisen, stressi, liikaa hiilihydraatteja sisältävä prosessoitu ruoka, sekä altistuminen saasteille.

Lasten ADHD-häiriön yleisyys, koulupäivien tiivistyminen ilman ulkoilutaukoja, ja vapaan leikkiajan katoaminen riistävät motivaation. Lapset eivät ole vapaita miettimään, mikä heitä oikeastaan kiinnostaa.

Katja Törmänen, Irti päästämisen ilo: eroon tunnekuohuista Sedona-metodin avulla, 2023.Kun olet huolissasi, peloissasi, uneton, tienhaarassa, loukkaantunut, rahapulassa, sairaana, työtön, eroamassa, toivoton, pettynyt, umpikujassa, kokeile kirjan selostamaa Sedona-menetelmää kielteisten tunteiden hallintaan. Silloin kaikki mitä pitäisi tehdä, aiheuttaa vastarintaa, mutta kuitenkin on mahdollista päästää irti. Kyse ei ole tunteiden kieltämisestä, vaan tunneasteikon laajentamisesta.

Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen, Laiskan vanhemman opas, 2023.Suomalaista arkijärkeä soveltava kirja niille, joita yhteiskunnan koventuneet asenteet perheiden pärjäämistä kohtaan ahdistavat. Kirjoittajien mukaan vanhemmuus on pelkistetysti sarja liikkeitä: nukuttamista, syöttämistä, pyykkäämistä, joka loppuu noin vain – kestettyään 18 vuotta.

Uudenkaupungin pääkirjaston tämän kuun lukuvinkit kokosi informaatikko Sari Levón.