Kuntoportailta eduskuntatalon rappusille

0
Taivassalolainen Milla Lahdenperä (kok.) valittiin ensikertalaisena eduskuntaan yli 4 500 äänellä.

Taivassalolainen Milla Lahdenperä (kok.) kävi vaalikampanjansa aikana tutustumassa kuntoportaisiin eri puolilla maakuntaa. Vaalitilaisuuksia pidettiin muun muassa Uudenkaupungin, Raision, Kaarinan ja Liedon portailla. Kampanjointi tuotti tulosta, sillä jo viikon päästä tiistaina Lahdenperä nousee eduskuntatalon 46 porrasta mennessään hakemaan kansanedustajan valtakirjaansa.

Lahdenperä kuvailee tuoreita tunnelmiaan huikean hienoiksi. Kampanjaan hän lähti sillä ajatuksella, että päämääränä on tulla valituksi. Toisaalta mielessä oli kuitenkin myös realiteetit eli se, että hän lähti ehdolle verrattain uutena ja on kotoisin pieneltä paikkakunnalta Taivassalosta.

– Tätä varten on tehty työtä jo monta vuotta, mikä ehkä näkyi tässä tuloksessa.

Lahdenperän poliittinen ura on ollut erittäin nousujohteinen. Hänet valittiin Taivassalon kunnanvaltuustoon vuonna 2021 kuntansa ääniharavana, aluevaltuustoon vuonna 2022 ja nyt eduskuntaan. Kaikkiin vaaleihin hän on lähtenyt ensikertalaisena.

Lahdenperän mukaan menestyksen taustalla on hyvä tiimi.

– Tiimi on pieni, mutta tehokas. Kaikki asiat, joihin on lähdetty, on tehty sydämellä ja ehkä se jollain tavalla vaikuttaa.

Lahdenperällä ja hänen miehellään on Taivassalossa kesäkahvila, juhla- ja kokouspalveluja tarjoava Pollin Piha, jonka ravintolassa Lahdenperän tiimi ja läheiset jännittivät tuloksia pitkälle iltaan sunnuntain vaalivalvojaisissa.

– Kun tulokset selvisivät, lauloimme yhdessä Maamme-laulun. Tunnelma oli huipussaan.

Sunnuntai-ilta oli voitokas paitsi Lahdenperälle itselleen myös kokoomukselle. Vaalivalvojaisissa seurattiin tarkasti, miten kokoomuksen kannatusta mittaava sininen palkki illan aikana kasvoi. Kokoomuksesta tuli suurin puolue 20,8 prosentin kannatuksella.

– Tätä lähdettiin kokoomuksessa tavoittelemaan ja on hienoa, että saimme tämän paikan.

Lahdenperä kertoo allekirjoittavansa koko kokoomuksen vaaliohjelman ja pitää siellä esiin nostettuja teemoja tärkeinä. Hänen omat tärkeimmät vaaliteemansa kampanjan aikana olivat koulutus, terveydenhuolto ja yrittäjyys.

– Näissä asioissa pyrin kansanedustajana ensisijaisesti vaikuttamaan.

Kansanedustajan työn myötä Lahdenperän työmatka suuntautuu Helsinkiin. Vastavalittu kansanedustaja ei vielä maanantaiaamuun mennessä ollut ehtinyt lyödä lukkoon tarkempia suunnitelmia käytännön järjestelyistä.

– Olen ajatellut, että Taivassalo on kohtuullisen lähellä Helsinkiä. Monet kansanedustajat tulevat aivan toiselta puolelta maata ja kaikki ovat saaneet asiat järjestymään.

Lahdenperästä tuli valintansa myötä Vakka-Suomen ainoa kansanedustaja.

– Jokainen tulee eduskuntaan omalta alueeltaan ja edustaa sitä kokonaisuutena, ja se on koko ajan muistissa. Vaikka eduskuntaan mennään päättämään koko Suomen asioista, myös alueelliset kysymykset ovat tärkeitä.

Hanna Hyttinen

Milla Lahdenperä

Ikä: 48

Perhe: naimisissa, 13-, 17- ja 18-vuotiaat tyttäret

Ammatti: lehtori, filosofian tohtori, yrittäjä

Keskeiset poliittiset luottamustoimet: aluevaltuutettu, sote-palvelulautakunnan puheenjohtaja ja Taivassalon kunnanvaltuuston puheenjohtaja