Lasten ja nuorten kuvataidekoulun teoksissa kuvataan ihmisyyttä

0
Silmu-Sofia Laiho on opiskellut kuvataidekoulussa jo lähes 12 vuotta. Taustalla olevissa teoksissaan hän on käsitellyt ihmisyyttä konkreettisesti, sisältä päin.

Vakka-Suomen kansalaisopiston lasten ja nuorten kuvataidekoulun kevätnäyttely on parhaillaan Crusellissa. Lukuvuoden teemana on ollut ihmisyys. Teemaa on käsitelty tutkimalla muotokuvia, ihmisen suhdetta eläimiin, mielikuvituksen tuottamia olentoja sekä sodan ja rauhan symboleja.

– Ihmisen halu hahmottaa ympäristöään ja maailmaansa on kautta aikojen ollut loputonta. Muinoin uskottiin, että kaikki olemassa oleva maailmassa on muodostunut neljästä elementistä, jotka ovat maa, ilma, tuli ja vesi. Tätä uskomusta 11–12-vuotiaat käsittelivät sekatekniikkatöissään. Ihmisen kyky uneksia ja keksiä mielikuvitusolentoja on tyypillistä vain ihmislajille. Tähän kategoriaan kuuluvat muun muassa 9–10-vuotiaitten tekemät akvarellit yksisarvisesta tai lentävästä runoratsusta eli Pegasoksesta, kuvataideopettaja Sanna Halme sanoi näyttelyn avajaisissa.

Kuvataidekoulu tarjoaa tavoitteellista opetusta 5–19-vuotiaille. Lukuvuoden aikana opetukseen on osallistunut noin 70 oppilasta seitsemässä eri ryhmässä. Halmeen lisäksi opettajina ovat olleet Vilma Wallenström ja Auli Sormunen .

Yksi näytteilleasettajista on 16-vuotias Silmu-Sofia Laiho , joka aloitti kuvataideopinnot jo neljävuotiaana. Jalkapalloa ja salibandya aktiivisesti harrastava nuori nainen kertoo kuvataiteen olevan hyvää vastapainoa koululle ja muille harrastuksille.

– Kuvataiteen avulla pystyy käsittelemään paljon asioita ja se auttaa myös kirjoittamisessa, Laiho kertoo.

Syksyllä lukioon tähtäävä Laiho kertoo kirjoittavansa mielellään ja myös lukevansa paljon. Urheiluharrastuksia on monta kertaa viikossa, osa Raumalla.

– Toistaiseksi aika on riittänyt kaikkeen ja koulukin sujunut hyvin. Tosin ei haittaisi, vaikka vuorokaudessa olisi muutama tunti lisää.

Kuvataidekoulun näyttelyn avajaisissa kuultiin myös opiston bändipajojen esityksiä Päivi Kurkilahden johdolla. Estradilla olivat bändipajat 6 ja 3, jonka solistina esiintyi Elli Hjerppe .

Näyttely on avoinna 5.5. saakka.  

Pirkko Varjo