Lauantailautanen: Kateuden kohde

0
Kimchin valmistukseen tarvitaan muun muassa kiinankaalia, suippopaprikaa, inkivääriä, valkosipulia, chiliä ja merisuolaa.

Monelle viinikaappi edustaa hienointa mitä omistaa, mutta itse olen tyytynyt säilyttämään viinit ihan tavallisessa kaapissa. Mutta kateuden tunne hiipi mieleeni, kun kuulin perheen vaihto-oppilaalta, että Etelä-Koreassa lähes joka perheellä on oma kimchi-jääkaappi. Siinäpä kodinkone mieleeni.

Kimchi on Etelä-Korean kansallisruoka, tai oikeammin kansallinen kasvislisäke. Sitä syödään Koreassa lähes joka aterialla. Kimchin syönti aloitetaan heti aamiaisella esimerkiksi paistettujen kananmunien ja riisin kera. Se toimii lisäkkeenä, sitä voi syödä sellaisenaan tai se voi olla yhtenä raaka-aineena valmistettavissa ruuissa.

Etelä-Koreassa tuoreet vihannekset ja hedelmät ovat kalliita, niinpä kimchi on edullinen ja taloudellinen vaihtoehto.

Osana ruokaa kimchi toimii esimerkiksi kimchi jeonissa, joka on suolainen ja tulinen pannari, jonka täytteenä on kimchiä ja pannaripala dipataan vielä mausteiseen kastikkeeseen.

Kimchi bokkeumbap on taas kimchiriisiä, jota tarjoillaan kananmunan kanssa. Ja kimchi udon on paksuja nuudeleita tulisessa liemessä, jossa mukana kimchiä.

Kateuden kohde, kimchi-jääkaappi, näyttää tavalliselta kaksi oviselta jääkaapilta. Se täytetään neliönmallisilla kannellisilla “ämpäreillä”, joilla pystytään varmistamaan, että kimchiä mahtuu säilöttäväksi mahdollisimman paljon. Jääkaapissa saatetaan säilyttää useamman perheen kimchit valmistamisen jälkeen.

Koreassa tuotettua kimchiä saa nykyään myös Suomesta, mutta tällä kertaa valmistetaan pikakimchiä maisteltavaksi.

Etelä-Koreassa sanotaan ennen ruokailua jal meokketsseumnida! Tulen syömään hyvin!

Pika-kimchi700 g kiinankaalia

1 suippopaprika

2 l vettä

2 rkl merisuolaa

2 rkl sokeria

Kastike:

1 rkl inkiväärimurskaa

2 valkosipulin kynttä

1 pieni kuivattu chilipalko

1 tl srirachaa

2 rkl tomaattisosetta

0,5 dl vettä

0,5 dl valkoviinietikkaa

1 rkl kalakastiketta

Halkaise kiinankaali pitkittäin ja huuhtele hyvin. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Halkaise myös suippopaprika pitkittäin ja suikaloi ohuiksi siivuiksi.

Kiehauta kaksi litraa vettä suolan ja sokerin kera. Kun vesi kiehuu, lisää kaali ja paprika kiehumaan yhden minuutin ajaksi. Kaada kaali siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.

Kastiketta varten kuori ja viipaloi valkosipuli ja sekoita muiden ainesosien kanssa. Kun kaali on jäähtynyt ja valunut hyvin (voit puristella kaalista käsin ylimääräistä vettä pois) kaada se kulhoon ja lisää kastike mukaan hyvin sekoitellen.

Anna jäähtyä jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Kimchi on tulista, siksi itse aloitin varovaisesti maustamalla ruoan, mutta jos suu kestää, niin chilin ja srirachan määrää voi oman sietokyvyn mukaan lisätä.

Tiina Perähannu-Silvola