Mitä jos äänestäisit paikallista?

0

Vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023. Huomenna on siis luvassa kihelmöivää jännitystä, kun Suomessa käydään 39. eduskuntavaalit. Gallupit ennakoivat kolmen suurimman puoleen kannatuserojen olevan seitinohuita.

Tuloksia päästään spekuloimaan ja makustelemaan illansuussa ja ensimmäisiä varsinaisia tuloksia saadaan jo heti vaalihuoneistojen sulkeuduttua kello kahdeksan. Asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta, on äänioikeutettu.

Miltei 40 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista äänesti ennakkoon. Osa puolestaan kokee, että oikeaan vaalitunnelmaan pääsee vain, kun äänestää vaalipäivänä ja käy vaalikahvilla sen jälkeen.

Entä sitten, kun ei huvittaisi äänestää ollenkaan? Ehkä hieman yllättäenkin, Suomessa on päästy yli 80 äänestysprosenttiin eduskuntavaaleissa vain kuusi kertaa. Sitten 90-luvun alun eduskuntavaalien äänestysprosentti on vakiintunut 70 prosentin tietämille. Toisin sanoen, hieman vajaa kolmannes äänioikeutetuista jättää äänestämättä.

Jättityöttömyyden jälkimainingeissa 90-luvulla eduskuntaan pyrittiin (ja päästiin) vaalisloganilla ”tyhjää parempi”, jolla nuori työtön ehdokas halusi vedota pääosin ”nukkuvien puolueeseen” eli niihin, jotka jättävät äänestämättä.

Se, ettei äänestä lainkaan tai, että tuhertaa jotakin asiatonta vaalilipukkeeseen on tietysti jonkinlainen viesti sekin.

Lopulta kuitenkin se vahvin ja väkevin viesti on, kun käyttää äänioikeuttansa.

Kun kisa on tiukka, sitä miettii tulisiko äänestää taktisesti jotakin kolmesta suuresta? Vai pitäisikö sittenkin äänestää ehdokasta (ja puoluetta), jonka uskoo parhaiten vastaavan omia arvojaan ja elämänkatsomustaan.

Vaaleissa valitaan yhteensä 200 kansanedustajaa. Meitä noin puolta miljoonaa varsinaissuomalaista pääsee edustamaan 17 kansanedustajaa. Onko tässä joukossa myös vakkasuomalainen? Mitä jos äänestäisikin paikallista? Uudestakaupungista ja Vakka-Suomesta on tarjolla useampia ehdokkaita. Olisi meidän kaikkien yhteinen etu, että meidän omalta alueeltamme tulisi edustaja valituksi.

Äänestyspäätökseen vaikuttaa tutkitusti eniten ehdokkaan puolue ja monilla äänestäjillä se menee paikallisuuden edelle. Jos ensisijainen valintakriteeri olisi kuitenkin paikallisuus, se todennäköisesti hyödyttäisi meitä kaikkia, puolueväristä huolimatta.

Järkevin vaihtoehto löytyy usein läheltä.

Jan Vuorenlaakso

kirjoittaja on

uusikaupunkilainen virkamies