Miten matkailueuroja Ukiin?

0

Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä Varsinais-Suomessa on laskenut lähes 200 000:lla verrattuna koronaa edeltävään vuoteen 2019.

Kotimaan matkailututkimuksesta ilmenee, että vaikka kotimaan matkailu on kasvanut viime vuosina, ei se korvaa puuttuvia ulkomaalaisia. Suurimmat syyt koko Suomen matkustajakatoon löytyvät Venäjän aloittamasta sodasta Ukrainassa sekä Kiinan muuta maailmaa pidempään jatkuneista koronarajoitteista.

Positiivista Varsinais-Suomen kannalta on kuitenkin se, että tänne asti tulevat ulkomaalaiset turistit viipyvät täällä keskimäärin 6,5 yötä. Vuonna 2019 matka kesti keskimäärin 3,2 yötä.

Ulkomaalaiset myös vierailevat mielellään useammalla paikkakunnalla samalla reissulla.

Varsinais-Suomeen tehtiin viime vuonna yli 4 miljoonaa matkaa maan rajojen sisäpuolelta. Niistä Turun seutukunnalle jäi 2,7 miljoonaa matkaajaa. Mukana lukemissa ovat myös maakunnan sisältä tulleet matkailijat, joiden matkat hyvin usein kohdistuvat Turkuun.

Turusta löytyy lähes kaikkea, mitä matkailija voi vaatia, kulttuuria, luontoa, tapahtumia, ravintoloita ja ihmisiä. Näitä kaikkia löytyy myös Uudestakaupungista, vaikka osaa hieman pienemmässä mittakaavassa.

Uudenkaupungin Sanomien Kantakahvilassa paikalliset päättäjät pohtivat tässä lehdessä, että suuri vetonaula kaupungista puuttuu. Monia hyviä kohteita on kuitenkin jo olemassa, niistä pitää vain muistuttaa matkailijoita.

Ulkomaiset matkailijat jättivät Varsinais-Suomeen yhteensä 127 miljoonaa euroa, joista noin neljänneksen ostoksiin. Kotimaiset matkailijat puolestaan kuluttivat maakunnassa 340 miljoonaa euroa, joista 43 prosenttia kului ostoksiin.

Yksi mahdollinen turistihoukutin Uuteenkaupunkiin on kaupungin läpi kulkeva EuroVelo 10 -pyöräilyreitti. Pyöräilijän on laskettu viettävän moninkertainen aika autoilijaan verrattuna seudulla ja hän myös kuluttaa enemmän rahaa kauppoihin, ravintoloihin ja muihin palveluihin.

Risto-Matti Kärki