Monipuolista tuolijumppaa senioreille – Uusikaupunki on mukana Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa

0
Seikowin salissa ikäihmiset harrastavat tuolijumppaa Marjatta Hellstenin ohjaamana.

Entisen Seikowin koulun liikuntasaliin kokoontuu maanantaisin vetreitä ja liikunnallisia senioreita harrastamaan tuolijumppaa. Vaikka nopeasti ajateltuna kuvittelisi, että tuolilla tehtävät liikkeet jäävät vähäisiksi, seniorit saavatkin reilun tunnin aikana varsin monipuolisen liikuntakokemuksen.

– Istualtaan pääasiassa, mutta pystyssäkin teemme liikkeitä. Tuoli on lähinnä apuvälineenä antamassa tukea, ettei tarvitse lattialle mennä. Yritetään käydä koko keho lävitse liikkeiden avulla, jumpan vertaisohjaaja Marjatta Hellsten kertoo.

Seniorien tuolijumppa kuuluu valtakunnalliseen Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan, jossa Uusikaupunki on mukana. Tavoitteena on lisätä ikäihmisille voima- ja tasapainoharjoittelua, liikuntaneuvontaa sekä ulkoilua.

Kaupungissa järjestetään paljon ohjelmaan liittyviä tapahtumia, joista yksi on seniorien tuolijumppa. Tammikuussa alkanut kurssi oli paljon kaivattu seniorien keskuudessa ja se onkin ensimmäisistä kerroista lähtien ollut suosittu.

– Jokaisessa jumpassa on noin 20–30 henkilöä mukana ja kaiken kaikkiaan tähän mennessä käyntikertoja on vajaat kaksisataa.

Marjatta Hellsten on koulutettu vertaisohjaaja, joka voi ohjata erilaisia ryhmäliikuntatunteja kaupungissa. Hän kävi ohjaajakoulutuksen neljä vuotta sitten ja lopulta häntä pyydettiin vetämään tuolijumppaa.

– Tässä saa myös itse jumpattua samalla, kun ohjaa muita. Lisäksi olen 30 vuotta käynyt Selkäyhdistyksen jumpissa, joissa tehdään osaksi samoja liikkeitä kuin täälläkin.

Tuolijumppa järjestettiin maanantaina viimeisen kerran tänä keväänä. Syksyn jumpista ei vielä varmuudella osaa sanoa, mutta vertaisohjaajana Hellsten haluaa edelleen jatkaa, mikäli kunto kestää ja sama jumppa jatkuu myös syksyllä..

Samaa toivovat myös jumppaan osallistuvat, jotka kehuvat jumppaa juuri sopivaksi ja tarpeelliseksi liikunnaksi ikäihmisille.

– Joka maanantai ollaan odotettu, että pääsee tänne. Ei tämän parempaa kokemusta olekaan, joten toivotaan tämän jatkuvan sitten syksyllä. Täällä on paljon jumppaajia ollut, mutta lisää mahtuu, kommentoi yksi osallistuja.