Nyt jumpataan!

0

Kuntosalilla voi käydä niinkin hassusti, että kahvakuula putoaa varpaille. Jumppatunneilla hengästyy ja tulee hiki. Lenkkipolulla menee hiekanmuru tossuun ja rillit huurustuvat. Uimavesi on kylmää, iho menee kananlihalle ja vaatteita on vilusta vapisevana vaikea pukea.

Mutta nyt on lanseerattu liikuntalaji, jonka harrastaminen ei maksa mitään, joka on helppoa ja antaa hyvän mielen myös perheellesi.

Älä poistu kotoasi mihinkään, vaan katsele ympärillesi. Näetkö seepraraitaiset ikkunat, pölypallerot hyllyjen päällä, villakoirat lattialla, leivänmuruisen sohvan, jätskillä mählätyn pöydän ja kaapin, josta rojut putoavat syliin? Tämä on jumppasalisi. On helppoa ja ekologista, että liikuntaa voi harrastaa näin lähellä. Ei tarvitse ajaa autolla mihinkään eikä istua pyörän satulaan, josta takamus alkaa vihoitella.

Aloita treeni verryttelyllä. Lämmittele lihaksia siirtämällä jalkaa toisen eteen kohti siivouskaappia. Notkista selkää, ota esiin imuri sekä mattopiiska. Kaiva esiin myös rätti, pesusanko ja löytyisikö jostain kodin kaapin perukoilta jotain yleispesuainetta? Tiskinpesuainekin käy. Keittiön kaapista voisit etsiskellä myös etikkaa.

Nyt ovat lihakset mukavasti lämmenneet ja voit siirtyä sykettä nostattavaan teho-osuuteen. Potki matot rullalle. Kanna ne pihalle. Jos kaapista löytyy mattopiiska, nappaa se mukaasi. Laita mattopiiska viuhumaan. Tamppaa, taputtele, läpsyttele. Jätä sitten matot haukkaamaan raitista ilmaa ja palaa takaisin sisälle jumppasaliin.

Pudotetaan sykettä venyttelyliikkeillä. Nostele lattialta lelut, koirien luut, pudonnut säröilevä kahvikuppi, suklaalevyn foliopaperi ja pöydältä pudonnut anopin virkkaama pöytäliina. Vie esineet sinne, minne ne kuuluvat. Muista, että foliopaperi kuuluu metallinkeräykseen eli nakkaa se tomaattisosesäilykepurkin kanssa samaan kassiin.

Sekoita vesi-puhdistusaine-cocktail sankoon ja kasta rätti liuokseen. Pyyhi pölyt pinnoilta. Venyttele vielä vähän lisää. Yletytkö valaisimiin ilman tuolia? Kurkota, kurkota, selkä tykkää hyvää. Sitten päälle muutama syväkyykky. Pyyhi keittiön alakaappien ovet. Älä siirry aina heti seuraavan oven eteen, vaan istu lattialle alas ja tee selän kierto istuen. Tunnet, miten selkälihakset venyvät. Nouse ylös. Putosiko rätti lattialle? Tee alaspäin katsova koira -liike ja nappaa rätti takaisin hyppysiisi. Voit pölyjä pyyhkiessäsi tehdä myös aurinkotervehdyksen: pyyhi ensin pölyjä ylähyllyltä, kumarru sitten alaspäin ja työnnä jalkaa taakse, anna venyä. Vaihda sankoon vesi ja lisää siihen kolme lusikallista etikkaa. Siirry seepraraitaisen ikkunan eteen ja jatka venyttelyliikkeitä.

Hae sitten imuri ja laita Spotifysta lattarimusiikkia soimaan, sillä nyt laitetaan lantio liikkeelle. Liikuta imurin suulaketta rumban tahtiin. Keinuttele kevyesti. Kietaise imurin letku vyötäröllesi. Voit kuvitella, miten tanssikavaljeerisi vie sinua. Vaihda sambaan. Jatka imurointia niin kauan, että villakoirat ovat kadonneet.

Siirry vessaan ja tartu vessaharjaan. Tee eteentaivutus seisten. Varo työntämästä päätäsi pyttyyn. Pyöritä vessaharjaa pytyssä, kunnes se on puhdas. Vaihda sitten taas rättiin ja pese vessan pinnat. Aloita puhtaimmasta. Pese rätti välillä. Väännä sitä, väännä lisää, saat lihasharjoitusta.

Kun koti alkaa näyttää puhtaalta, voit rojahtaa sohvalle ja siirtyä mindfulnessiin. Sulje silmät. Anna mielesi rauhoittua. Kuinka ihanalta olo tuntuukaan.

Teija Uitto

Kirjoittaja harrastaa hyötyliikuntaa kodissa, puutarhassa ja lähiluonnossa.