”Nyt on tärkeää säilyttää veteraanien perintö”

0
Uudenkaupungin Laulu-Veikot esiintyivät veteraanipäivän juhlassa Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa.

Kansallisen veteraanipäivän juhlassa Uudessakaupungissa nousi esiin veteraaniperinnön säilyttämisen ja jatkamisen tärkeys. Kaupungin tervehdyksen juhlaan tuonut kaupunginjohtaja Atso Vainio korosti sotaveteraanien, lottien ja sodan kokeneiden sukupolvien uhrausten ja sodan jälkeisen jälleenrakennuksen arvostusta.

– Onkin hienoa että Uuteenkaupunkiin on saatu perustettua noin kuukausi sitten Uudenkaupungin veteraaniperinnetoimikunta ja tärkeä paikallinen työ jatkuu näin vahvana, kiitteli Vainio.

Veteraaniperinnetoimikunnan puheenjohtaja Matti Ankelo painotti omassa puheenvuorossaan sitä että veteraaniperinnetoimikunta on perinnetyötä koordinoiva elin.

– Arvokasta perinnetyötä tekevät jatkossakin samat henkilöt. Itse olen erityisen iloinen siitä että aiemmin vähemmälle huomiolle jääneet sotaorvot ovat yhä näkyvämmin mukana perinnetoiminnassa, sanoi Ankelo.

Ankelo totesi myös että perinnetyötä tarvitaan entistä enemmän nyt kun sotaveteraaneja on keskuudessamme enää kolmisentuhatta.

Myös Vakka-Suomen Reserviupseerien puheenjohtajana toimiva Ankelo totesi,että viime sodissa Suomi ei suinkaan hävinnyt, vaan kaikesta huolimatta voitimme vapautemme, itsenäisyytemme ja pitkälti alueellisen koskemattomuutemme.

– Tuolloin tahto ja henki oli materiaa vahvempi.

Kansallista veteraanipäivää vietetään vuosittain 27. huhtikuuta Suomen sotaveteraanien kunniaksi ja muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Päivää on vietetty Suomessa vasta vuodesta 1987 lähtien.

Uudenkaupungin veteraanipäivän juhlaan seurakunnan terveiset tuonut kirkkoherra Juhana Markkula puhuikin sotaveteraanien ja heidän tekemien uhrauksien arvostamisen tärkeydestä.

– Viime sodissa suomalaiset kirjaimellisesti taistelivat vapauden, demokratian ja hyvinvointivaltion puolesta, muistutti Markkula.

Kirkkoherra Markkula totesi, että Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaa kohtaan on entisestään nostanut oman maan vapauden arvostusta.

– Osaamme kokemamme perusteella eläytyä ukrainalaispakolaisten tilanteeseen ja auttaa heitä. Lähimmäisen auttaminen on myös tärkeä osa kristityn elämäntapaa, painotti Markkula.

Hän myös muistutti kuulijoita tärkeästä kristillisestä hyveestä, johon on turvauduttu niin sodassa kuin kotirintamalla, eli rukouksesta.

– Opetetaan seuraavatkin sukupolvet turvautumaan rukoukseen, kannusti kirkkoherra Juhana Markkula.

Veteraanipäivän juhlassa esiintyivät pianisti Elsa Puukki ja Uudenkaupungin Laulu-Veikot johtajana Jussi Kauranen . Katkelmia ensi syksynä ensi-iltansa saavasta näytelmästä Mailis ja Eino kertoili Raimo Nummela.

Kansallisen veteraanipäivän juhlan järjestelyihin Uudessakaupungissa osallistuivat Uudenkaupungin Maanpuolustusnaiset ry, Vakka-Suomen Sotaveteraanit ry, Uudenkaupungin kulttuuripalvelut, Vakka-Suomen Musiikkiopisto ja Uudenkaupungin seurakunta.