Oletko porukan paras vappulajittelija?

0
Jos foliopallo ei häviä, miten se hävitetään?

Vappujuhlissa syntyy paitsi romansseja myös roskia.
Nyt on oikea hetki testata kuka on porukan paras vappulajittelija.
Tiedätkö tai luuletko tietäväsi mitä tehdä tyhjentyneelle foliopallolle tai pihapainissa tuhoutuneelle ylioppilaslakille? Onko sipsipussi biojätettä? Tai voiko skumppapullon korkin uusiokäyttää?
Testaa tietosi näillä Lounais-Suomen jätehuollon vappuvinkeillä.

Foliopallo
Foliopallot eivät kuulu metallinkeräysastiaan, sillä niissä on muovipinta, vaikka ne metalliselta näyttävätkin. Kun foliopallot vetelevät viimeisiään, käy nakkaamassa ne polttokelpoisen jätteen jäteastiaan.

Ilmapallo
Puhjenneet ilmapallot ovat nekin polttokelpoista jätettä. Kaupasta ostettujen ilmapallojen ympärillä olevan muovipakkauksen sen sijaan voi kierrättää lajittelemalla sen muovipakkausten keräysastiaan.

Serpentiini
Vaikka serpentiini tuntuu paperiselta, se ei kuitenkaan kuulu paperinkeräykseen. Oikea osoite serpentiiniroskalle on polttokelpoisen jätteen jäteastia.

Kertakäyttöastiat
Jos vappuohjelmaa sisältyy piknik, suosi mahdollisimman pitkälle kotoa valmiiksi löytyviä kestäviä muovisia pakastusrasioita tai astioita. Fiinimmän kattauksen ystävä kattaa piknikillekin posliinikipot ja lasiset juomalasit. Mikäli käytössä kuitenkin on kertakäyttöastioita, kuuluvat märät, likaiset ja muoviset kertakäyttöastiat polttokelpoisen jätteen astiaan.
Vinkkinä: Ota piknikille lähtiessäsi ruoantähteiden varalta mukaan sanomalehteä tai paperinen biojätepussi. Vie tähteet mukanasi esimerkiksi taloyhtiön biojäteastiaan tai kotikompostoriin.

Lautasliinat
Käytetyt lautasliinat ovat sen sijaan biojätettä, joten vie ne taloyhtiösi biojäteastiaan tai kompostoi omassa kompostorissasi.

Kun skumpat on juotu, siivotaan pullot ja korkit pois. Mutta minne?

Simat ja muut pullot ja tölkit
Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina.
Missä ikinä oletkaan, älä jätä metallitölkkejä lojumaan luontoon. Vie pantilliset kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan

Sipsipussi
Sipsipussin sisäosa on eittämättä metallimaisen hopeinen. Siitä huolimatta pussi on muovia, joten sen voi kierrättää muovipakkauksena.

Skumppapullon korkki
Googlettamalla löytyy jos jonkinmoista askarteluvinkkiä skumppa- ja viinipullonkorkeille. Taitava tekee niistä ovikranssin, avaimenperän tai pannunalusen. Jos askartelu ei inspiroi, lajittele polttokelpoiseen.

Munkkirasva
Sääntö numero yksi on että munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin. Voit laittaa rasvan esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita polttokelpoisen jätteen astiaan.

Muovinaamari
Jos vappulook vaatii vappukräsää, niin huiskat, hatut, naamarit, markkinapallot, karnevaalikilkattimet, viirit ja vempaimet sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa jemmata tulevia vappuja ajatellen. Mikäli sekalainen muovitavara tulee tiensä päähän, on sille oikea osoite polttokelpoinen jäte.

Ylioppilaslakki
Ehkä sen yleisimmän vappuasusteen ,eli ylioppilaslakin hienous on se, että lika vain lisää uskottavuutta. Mikäli lakki kuitenkin hajoaa käyttökelvottomaksi, lajitellaan se polttokelpoiseen jätteeseen.