Opettaja ei vastaa WhatsAppissa – Ugin päiväkodeille ja kouluille tietosuojaohjeistus

0
Vaikka opettaja saisi viestin oppilaan vanhemmalta WhatsAppilla, hän ei tietosuojaohjeiden mukaan saa vastata WhatsAppissa.

Jos äiti lähettää opettajalle aamulla viestin, että lapsi on kipeä, opettaja ei vastaa viestiin WhatsAppilla.

– Opettaja vastaa viestiin Wilmassa tai tekstiviestillä, koska se on tietosuojaturvallisempaa, opetustoimenjohtaja Arja Kitola kertoo.

Uudenkaupungin varhaiskasvatukselle ja perusopetukselle on laadittu uusi tietosuojaohjeistus. Kitola kertoo, että kun tästä ohjeistuksen laatimisesta päätettiin, hän ajatteli, että säännöt on laadittu parissa viikossa.

– Asia olikin paljon isompi ja vakavampi, mitä odotin. Lisäksi päätimme tehdä kerralla kunnon ohjeet, Kitola toteaa.

Hankkeeseen meni aikaa kaikkiaan puoli vuotta ja kaupunki käytti apuna myös juristeja. Kitola on erityisen tyytyväinen omaan porukkaansa, joka perehtyi tietosuojalainsäädäntöön ja eri sovellusten käyttöön perusteellisesti. Hänen lisäkseen työryhmässä olivat varhaiskasvatusjohtaja Annina Kiiveri, varhaiskasvatuksen digitutor Mari Mantere ja ict-pedagogi Marianne Heinolainen.

Tietosuojaohjeistus on nyt julkaistu ja varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen huoltajille on myös tiedotettu uusista käytänteistä. Yksi näistä on, että varhaiskasvatus ja perusopetus eivät suosi toiminnassaan WhatsAppin käyttöä. Koulut toivovat, että vanhemmat käyttäisivät viestintään Wilmaa. Wilma on myös esikoululaisten vanhempien käytössä. Pienempien lasten vanhempien toivotaan ottavan yhteyttä päiväkotiin puhelimitse tai tekstiviestillä.

Päiväkodit viestittelevät vähemmän vanhempien kanssa, kun vanhemmat nähdään muutenkin päivittäin. Päiväkodeille tärkeämpää onkin ollut laatia ohjeet, miten esimerkiksi pedagogisesta toiminnasta otettuja kuvia tai videoita voidaan jakaa.

– Jos kuva jaetaan sosiaalisessa mediassa, siitä on saatava täsmälupa vanhemmilta, Kiiveri sanoo.

Google Drive -ympäristössä kuvia ja videoita voidaan jakaa vanhemmille tietoturvallisesti. Googlen käyttö edellyttää kuitenkin vanhempien lupaa. Vanhempien ei tarvitse rekisteröityä mihinkään, vaan he pääsevät katsomaan kuvia sähköpostitse tai Wilman kautta lähetetyn linkin kautta.

Linkki voi olla päiväkotiryhmän omaan kansioon tai lapsen omaan kansioon.

– Jos kuvassa on muitakin lapsia, vanhemmat eivät saisi jakaa kuvaa edes mummille tai kummille, Kiiveri muistuttaa.

Kouluissa myös lapset ja nuoret voivat kuvata itse kännykällään esimerkiksi koulun tilaisuuksia. Kitola sanoo, että kuvan saa ottaa, mutta sen jakaminen on toinen juttu:

– Jokainen on henkilökohtaisesti vastuussa siitä, minkälaisia kuvia jakaa. Jos huoltajat kuvaavat esimerkiksi joulujuhlaa, he eivät saisi levittää kuvaa, jossa on muitakin lapsia, hän rajaa.

Tietoturvaohjeistus on jo esitelty varhaiskasvatuksen ja koulujen henkilöstölle. Vastaanotto on ollut myönteinen.

– Opettajat ovat sanoneet, että on hyvä, että asiasta huolehditaan, Kitola kertoo.

Kiiveri sanoo, että tietoturvaohjeistus haluttiin laatia mahdollisimman yksityiskohtaisesti, jotta jatkossakin pedagogisia kuvia ja videoita voidaan ottaa.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut täysin kielteinen linja ja sitä emme halunneet.

Tietoturvaohjeistus on nyt valmis, mutta Kitola muistuttaa, että se on elävä asiakirja. Tietoja päivitetään sitä mukaa, kun uusia ohjeistuksia tulee.