Opettajat toimivat koulukiusaajina teatterissa – Keltaiset kengät -näytelmän halutaan puhuttelevan alakoululaisia

0
Rääpäle (Maria Moilanen) joutuu kiusatuksi Uudenkaupungin teatterin Keltaiset kengät -näytelmässä.

Uudenkaupungin teatterissa valmistellaan erityistä näytelmää, joka on tarkoitettu nimenomaan Uudenkaupungin alakoululaisille. Keltaiset kengät -näytelmässä opettajat pääsevät estradille esittämään koulumaailmasta tuttua, mutta valitettavaa ongelmaa eli kiusaamista oppilaille.

Se, miten itse keltaiset kengät liittyy näytelmän nimeen, sitä sopii vain arvailla.

– Näyttelijöillä ei kyllä ole keltaisia kenkiä päällä, näytelmän käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaava Tiina Luolamaa naurahtaa.

Hän kuitenkin huomauttaa heti perään, että näytelmän tyylilaji menee fantasian puolelle eikä käsikirjoitus välttämättä tunnu realistiselta.

– Katsojien eli oppilaiden ei kuitenkaan tarvitse ahdistua kiusaamisteemasta. Näytelmä on satua, Luolamaa korostaa.

Näytelmä järjestetään yhteistyössä teatterin ja kaupungin kulttuuri- ja opetustoimen kanssa. Teatterinjohtaja Jari Luolamaan mukaan tällaista projektia, jossa opettajat pääsevät lavalle esiintymään, on mietitty jo kauan, mutta korona on vesittänyt aiemmat yritykset.

– Yhteistyökumppanimme tukevat sillä tavoin, että opettajille hankitaan sijaiset näytösten ajaksi, hän selittää.

Seitsemästä näyttelijästä neljä on aktiiviopettajaa ja yksi on eläkkeellä oleva opettaja. 24. ja 26. päivänä näytöksiä on neljä, minne on tulossa kaikki kaupungin alakoululaiset sekä 26. päivä on luvassa yksi iltaesitys, jonne on vapaa pääsy.

– Teatteri haluaa saada nuoret liikkeelle. Kulttuuritoimi on luvannut järjestää tekniikan eli valo- ja äänimiehet.

Erityisopettajana työskentelevä Tiina Luolamaa taustoittaa, että näytelmä käsittelee kiusaamista kepeällä tavalla esimerkiksi symbolein varusteltuna.

– Teetämme koululaisille ennakkotehtäviä, joissa he saavat pohtia itse teatteritoimintaa sekä näytelmän kiusaamisteemaa ennen kuin näkevät esityksen. Näytelmän jälkeen oppilaat saavat myös pieniä tehtäviä, näytelmässä itsekin esiintyvä Luolamaa kertoo.

Miljöö on tietyllä tavalla ajaton, sillä nykyhetken tapahtumia voi sijoittaa minne vaan. Myös roolihahmot ovat neutraaleja eikä heillä ole nimiä. Lukuun ottamatta päähenkilönä toimivaa opettaja Maria Moilasen esittämää ”Rääpälettä”.

– Kouluarjessa kiusaamista ei välttämättä aina näe, mutta kuulee. Kun sitä tässä näytelmässä joutuu itse kokemaan, niin kyllähän se kuumottaa, kun muut uhkailevat minua, Moilanen kertoo.

Musiikki näytelmässä on tyyliltään swingiä, johon kuuluu myös sopivaa tanssia. Musiikista vastaa Rauno Melos.

– Kappaleet ovat aikalailla kohtauksien fiiliksiin sopivia. Ne ovat lyhyitä pätkiä, jotka vievät tarinaa eteenpäin.

Kokonaisuudessaan Melos ja muu työryhmä haluaa esityksessä tuoda esiin kiusaamisen vaikutuksia ja toivoo näytelmän puhuttelevan oppilaita jollain tavoin, jota kiusaamista voidaan ehkäistä.

– Asia on vakava, mutta tietynlaisen kepeyden kautta haluamme ajaa asiaamme läpi, Melos päättää.

Fakta

Keltaiset kengät

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tiina Luolamaa.
Musiikki: Rauno Melos.
Koreografia: Hanna Kari.
Puvustus: Katja Laine.
Valotekniikka: Lasse Oinonen.
Äänitekniikka: Jari Jalonen.
Näyttelijät: Annikka Hallikainen, Liisa Hämeri, Sanna Koivunen, Santtu Käkönen, Tiina Luolamaa, Maria Moilanen ja Terhi Melos.