Orivolta virtaa kotimaista lämpöenergiaa

0
Liiketoimintajohtaja Mika Salo esitteli tyytyväisenä uuden savukaasupesurin toimintaa. Savukaasupesurin vaatima rakennelma näkyy kuvassa Salon vasemmalla puolella.

VSV-Energia teki vuonna 2014 kauaskantoisen päätöksen ja rakennutti Uudenkaupungin Orivolle kotimaista puupolttoainetta käyttävän kiinteän polttoaineen laitoksen (KPA-laitos). Lämpöä yhtiön kaukolämpöasiakkaille tuottavalla laitoksella oli mahdollista korvata yhtiön vanhojen, polttoöljyllä toimivien lämpölaitosten tuottama lämpö.

– Päätös oli taloudellisesti suuri, sillä kyseessä oli noin 18 miljoonan euron suuruinen investointi. Tänä päivänä voimme kuitenkin olla tyytyväisiä, olimme liikkeellä oikeaan aikaan. KPA-laitos on meidän päälämmöntuotantolaitos ja olemme täysin riippumattomia tuontienergiasta, toteaa VSV-Energian liiketoimintajohtaja Mika Salo.

Maailman viime vuosien mullistukset ovat kuitenkin vaikuttaneet yhtiön talouteen. Laitoksen tarpeisiin ostettavan puun hinta on noussut kolmessa vuodessa 60 prosenttia.

– Tämä johtuu pääosin Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Sodan seurauksena puun tuonti Venäjältä päättyi yhdessä yössä ja kotimaan puumarkkinoille tuli lisää ostajia ja kysyntää. Tämä näkyy nyt hinnoissa, kertoo Salo.

Lämpölaitoksella käytettävän puuraaka-aineen raju hinnannousu on pakottanut yhtiön nostamaan kaukolämmön hintaa. Huhtikuun alussa hintaa korotettiin 10 prosenttia.

– Onneksi puun hinnannousu näyttäisi olevan tasaantumassa. En kuitenkaan usko, että hinta tulee lähitulevaisuudessa laskemaan, joten kyllä vielä ensi talvi tulee olemaan meille taloudellisesti haastava, kertoo Salo.

KPA-laitoksen täystuotanto vaatii 10 rekkakuormallista haketta vuorokaudessa. Laitoksella kuluu 35 000 kiintokuutiota puuta vuodessa ja 10 000 tonnia valmista haketta. Ensi talven energiapuun tarpeesta on hankkimatta vielä noin 15%. Laitosta ei kuitenkaan ajeta ympäri vuoden, vaan laitoksen toiminta pysäytetään kesäkuussa ja nostetaan jälleen ylös elo-syyskuussa. Kesäkuukausina kaukolämpöverkkoon saadaan riittävästi lämpöä Yaran Uudenkaupungin tehtailta.

Päätehakkuista tuleva sekapuu on KPA-laitoksessa käytettävän hakkeen pääraaka-aine. Yllättävän iso merkitys on kuitenkin myös risuilla.

– Laitokselle saavat kaikki alueen asukkaat tuoda risuja ympäri vuoden. Meille kelpaa risu kuin risu, painottaa Salo.

Yksityishenkilöiden ohella myös kaupungin vihertoimi tuo KPA-laitokselle hyödynnettäväksi kaikki vihertöiden yhteydessä syntyvät oksat ja risut. Vuosittain laitokselle tuotavalla risumäärällä lämpiävät kaikki Uudenkaupungin kaukolämpöverkossa olevat, 120 omakotitaloa.

– Täytyykin kiittää uusikaupunkilaisia hyvin sujuvasta yhteistyöstä. Sillä, että risuilla voidaan lämmittää 120 omakotitaloa, on jo taloudellistakin merkitystä. Mielekäs tapa rajoittaa kustannusnousua edes hitusen, muistuttaa Salo.

Marraskuun lopulla lämpölaitoksen yhteyteen valmistui savukaasupesuri. Investoinnin arvo on yli kolme miljoonaa euroa. Pesurin avulla säästetään sekä polttoainetta että ilmastoa.

– Savukaasupesurin hyödyt ovat moninaiset. Järjestelmällä talteen otettu lämpö hyödynnetään Uudenkaupungin kaukolämpöverkossa, eli näin saadaan säästettyä puupolttoainetta. Polttoaineen käytön vähetessä myös energiatehokkuus paranee. Viime vuoden lopulla käyttöön otettu savukaasupesuri on vähentänyt pienhiukkasten osuutta 95 prosenttia, selvittää Salo.

Tällä hetkellä VSV-Energian lämmöntuotannosta jo 97 % on hiilineutraalia. Yhtiön tavoitteena on saavuttaa täysi hiilineutraalius 2030-luvulla.

VSV-Energia esitteli KPA-laitosta ja uuden savukaasupesurin toimintaa avoimessa yleisötilaisuudessa keskiviikkona.

– Todella mukavasti kävi väkeä. Kävijöitä on kiinnostanut erityisesti meidän puunhankinta ja kaukolämpöverkon toiminta ja laajuus yleisesti. Ja aina toki risuista riittää kysyttävää, kertoo liiketoimintajohtaja Mika Salo.

Yhtiön kaukolämpöverkossa on nykyään noin 420 asiakasta.