
Pääsiäinen onkin erityisesti kevään juhla. Meidän perhe tekee viimeistään pääsiäispyhinä ensivisiitin mökille katsomaan, missä vaiheessa kevät etenee mökillä Pohjois-Satakunnassa. Ja aina Rauman jälkeen voidaan todeta, että kevät on Satakunnassa jäljessä.
Jos oikein onnistaa, pääsiäisenä voi päästä ajamaan mökin pihaan asti, mutta usein on pakko jättää auto naapurin puolelle ja patikoida viimeiset sadat metrit omalle tontille.
Säästä riippuen mökkinaapuritkin ovat jo majoittuneet mökeilleen ja päästään vaihtamaan viimeiset kuulumiset ja tulevan kesän suunnitelmat.
Ja jos sää oikein suosii, silloin voi tuulelta suojaan kattaa ensi kertaa ulos kahvipöydän ja sopivan makean palan.
Keltainen on aurinkoisen keväinen väri ja siksi kahvipöytään sopii hennon keltainen Caprin kakku, joka on minusta se kakkujen kakku ja sitruunakakkujen ehdoton kuningatar. Kakku on mehevän kostea ja ihanan sitruunainen.
Yleensä leivon kakun normaaliin kakkuvuokaan, mutta tällä kertaa tein vaihtelun vuoksi pikkukakkuja. Ja itselleni kakun koristeeksi riittää tomusokeripilvi, mutta kevään kunniaksi kakkuset voi koristella esimerkiksi valkosuklaalla ja värikkäillä nonparelleilla.
Caprin sitruunakakku
200 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
1 dl maitoa / kermaa / sekoitusta
4 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen mukaan vatkaten. Pese sitruuna hyvin lämpimällä vedellä ja kuivaa ennen sitruunan kuoren raastamista. Lisää raastettu sitruunankuori, sitruunamehu ja maito tai kerma samalla sekoittaen.
Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sekoita sitten voiseokseen mukaan. Sekoita tasaiseksi.
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kakun makumaailmaan sopii hyvin kookos, joten kakun voi jauhottaa myös kookoshiutaleilla. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175 asteessa keskitasolla noin 45 minuuttia.
Jäähdytä ja koristele tomusokerilla. Kakun voi leipoa muutama päivä ennen tarjoilua, sillä kakku vain paranee, kun se saa rauhassa tekeytyä viileässä.
Alkuperäinen ohje on Glorian ruoka & viini -lehdestä.
Tiina Perähannu-Silvola