Paikallisille eniten ääniä Ugissa – Perussuomalaiset jälleen kaupungin suurin puolue

0
Uusikaupunkilaiset antoivat innokkaimmin ääniä oman kaupungin ehdokkaille. Ensi kertaa äänestämään päässeille Oona Tiensuulle ja Juho Jaakkolalle äänestäminen oli selvä juttu. Ehdokkaan valinta ei ollut helppoa, se oikea löytyi vasta vaalipäivän aamuna vaalikoneesta. Kuva: Jussi Arola

Uusikaupunkilaiset antoivat eduskuntavaaleissa eniten ääniä oman kaupungin ehdokkaille, mutta äänimäärät eivät riittäneet kansanedustajapaikkoihin. Kalantilainen toimitusjohtaja ja teollisuusneuvos Mauri Kontu (kesk.) oli kaupungin ehdoton äänikuningas, koska hän sai 3 470 ääntä koko Varsinais-Suomesta.

Kotikaupungin äänestäjät antoivat hänelle 1 428 ääntä. Kontu sai koko Varsinais-Suomen keskustalaisista ehdokkaista toiseksi eniten ääniä ja hän on varasijalla kansanedustajaksi puheenjohtaja Annika Saarikon jälkeen.

Sairaanhoitaja Heli-Päivikki Laurén (sd.) sai varsinaissuomalaisilta 1 775 ääntä ja äänistä 1 204 annettiin Uudessakaupungissa. Uudestakaupungista oli ehdolla myös kaksi pienpuolueiden eduskuntavaaliehdokasta. Teknologiayrittäjä ja diplomi-insinööri Juha Kuusama (lib.) sai yhteensä 87 ääntä, joista seitsemän annettiin Uudestakaupungista. Hitsaaja Ville Nurmela (sinimusta) sai 27 ääntä, joista kolme Uudestakaupungista.

Kontun ja Laurénin jälkeen eniten ääniä Uudestakaupungista sai maskulainen Ritva Elomaa (ps.), hän sai 686 ääntä. Neljänneksi eniten uusikaupunkilaisten ääniä sai turkulainen Ville Tavio (ps.), jonka äänimäärä oli 453. Taivassalolainen Milla Lahdenperä (kok.) sai Uudestakaupungista 425 ääntä ja hänen koko Varsinais-Suomen äänimääränsä oli niin iso, että hän pääsi ensikertalaisena eduskuntaan.

Naantalilainen Vilhelm Junnila (ps.) sai Uudestakaupungista 410 ääntä, turkulainen Petteri Orpo (kok.) 396 ääntä, turkulainen Li Andersson (vas.) 362 ääntä, turkulainen Eeva-Johanna Eloranta (sd.) 268 ääntä, turkulainen Aki Lindén (sd.) 171 ääntä, Oripäässä asuva Annika Saarikko (kesk.) 158 ääntä ja naantalilainen Pauli Aalto-Setälä (kok.) 106 ääntä. He kaikki tulivat valituiksi eduskuntaan koko Varsinais-Suomen äänimäärän perusteella.

Äänimäärällä mitattuna Uudenkaupungin suurin puolue oli näissäkin eduskuntavaaleissa perussuomalaiset. Puolue sai 26,4 prosentin kannatuksen. Puolue kasvatti kannatustaan viime vaaleista. SDP:n kannatusprosentti oli 23,2 ja se oli runsaan prosenttiyksikön pienempi kuin viime eduskuntavaaleissa.

Keskustan kannatusprosentti oli 20,4 ja nousua neljän vuoden takaiseen oli 4,4 prosenttiyksikköä. Kokoomuksen kannatusprosentti nousi myös hieman viime vaaleista ja se oli nyt 15 prosenttia. Vasemmiston kannatus laski ja se oli nyt 6,4 prosenttia, kristillisdemokraattien 2,2, vihreiden 2,1 ja Liike Nytin 1,8 prosenttia.

Uudessakaupungissa oli näissä vaaleissa yhteensä 12 477 äänioikeutettua, 33,8 prosenttia äänesti ennakkoon. Yhteensä näissä vaaleissa äänesti 8 266 uusikaupunkilaista. Hylättyjä ääniä annettiin 42.

Äänestysprosentti oli Uudessakaupungissa 69,2. Uusikaupunkilaiset äänestivät näissä eduskuntavaaleissa innokkaammin kuin neljä vuotta sitten. Silloin äänestysaktiivisuus oli hieman pienempi, kun vaaliuurnilla kävi 68,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Uudenkaupungin äänestysaktiivisuus jäi näissä vaaleissa hieman koko Varsinais-Suomea pienemmäksi. Koko maakunnassa äänensä kävi antamassa 73,1 prosenttia äänioikeutetuista.

Artikkelin tiedot perustuvat sunnuntain alustavan laskelman tuloksiin. Vaalien tulos vahvistetaan keskiviikkona.