Paneelikeskustelu Sakunkulmasta

0

Uudenkaupungin vanhusneuvosto järjesti 28.3. Crusellissa keskustelutilaisuuden, johon osallistuin Sakunkulman pitkäaikaisen asiakkaan ominaisuudessa ja käytin siellä pienen puheenvuoron. Oli hienoa nähdä iso sali lähes täynnä yleisöä, ilmeisesti aihe kiinnosti. Uudenkaupungin Sanomat julkaisi tästä 1.4. hienon selostuksen.

Tilaisuus muodostui kahdesta osasta: ensin alustivat geriatrian el Tarja Uusitalo, Sakunkulman aikaisempi ohjaaja, terveydenhoitaja Sari Mykrä, Varhan integraatiojohtaja Kirsi Kiviniemi ja kaupungin hyvinvointijohtaja Jan Vuorenlaakso, kukin aihepiiriinsä kuuluvia asioita.

Sitten seurasi paneelikeskustelu, johon meitä osallistui seitsemän keskustelijaa lyhyillä puheenvuoroilla puheenjohtajana vanhusneuvoston puheenjohtaja Marketta Suoja-Sjöblom. Sekä kunkin alustajan että paneeliin osallistujan puheenvuoron jälkeen yleisö voi esittää kysymyksen, ja kun kaikki olivat puhuneet alkoi täydentävä keskustelu.

Minulle jäi yleiskuva, että yleisössä oli vallalla mielipide Sakunkulman säilyttämisestä ennallaan, samoin joillakin alustajilla ja keskustelijoilla. Joillakin oli kyllä ajatus kuntoutustoimintojen integroinnista Sakunkulman toimintaan, mutta ne ajatukset kaatuivat kuitenkin toimintojen erilaisuuteen ja tilojen sopimattomuuteen.

Mielestäni tilaisuus oli erittäin hyvä ja valaiseva monessa suhteessa. Se vahvisti uskoani Sakunkulman erinomaiseen toimintaan. Se palvelee ikäihmisiä sekä fyysisen että henkisen kunnon ylläpitäjänä tarjoamalla erilaisia palveluja ja on erittäin suosittu, monta kymmentä kävijää päivittäin.

Ja tämä kaikki hyvin leppoisessa tunnelmassa lähes kodinomaisissa olosuhteissa suppean henkilökunnan toimesta. Ei kuitenkaan pidä jäädä ihan paikoilleen, vaan toimintaa voidaan kehittää yhdistysten ja yritysten toimesta esimerkiksi tuomalla tietoiskuja auttamaan ikääntymisen tuottamissa ongelmissa. Tästä esimerkkinä OP:n lakimiehen esitys edunvalvonnasta.

Arvostan myös sitä, että tämä toteutustapa on eettisesti hyvin lähellä niiden lahjoittajien ajatuksia, jotka aikanaan lahjoittivat Sakunkulman kiinteistön kaupungille ikääntyneiden merenkulkijoiden kodiksi.

Mutta miksi tämä tilaisuus järjestettiin nyt? Miksei jo viime syksynä, kun kaupunki neuvotteli Varhan kanssa? Uudenkaupungin Sanomat julkaisi 21.1.23 Varhan edustajan näkemyksen Sakunkulman toiminnan tulevaisuudesta. Olihan lehdessä ollut aikaisemmin lyhyt maininta Sakunkulman toiminnan siirrosta hyvinvointialueelle, mutta suunniteltu toiminnan massiivinen muutos tuli nyt yllätyksenä.

Eikö kenellekään tullut mieleen kysyä Sakunkulman vakiokäyttäjien mielipidettä? Eniten ihmettelen sitä, ettei näistä muutoshankkeista kerrottu edes ikäihmisiä edustavalle vanhusneuvostolle. Jotenkin saan siitä ihmeellisen kuvan kaupungin tiedotuksen avoimuudesta tai sen puutteesta.

Tapani Caselius

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän