Pyhämaassa opeteltiin merimieskäsityötä

0
Köysimaton tekeminen vaatii keskittymistä, mutta on helppoa, kun pääsee vauhtiin. Anneli Laurila innostui tekniikasta.

Manillaköysi on kestävä materiaali. Pyhämaalaisella Pentti Alholla on ollut manillaköydestä tehty kynnysmatto käytössä noin 30 vuotta ja edelleen matto on täysin ehjä ja käyttökelpoinen.

Merikapteenina työskennellyt Alho on tehnyt kynnysmaton itse. Hän innostui aikoinaan perinteisistä merimieskäsitöistä, kävi kurssin Raumalla ja on siitä pitäen ”enemmän tai vähemmän” tehnyt mattoja, merimiessäkkejä, pullonsuojuksia ja muita köysitöitä. Pyhämaan marttayhdistyksen kutsusta Alho kävi myös kurssittamassa muita innokkaita köysimaton solmimisen saloihin.

Kynnysmatto syntyy aloittelijaltakin parissa tunnissa. Se tehdään alustalle, johon on merkitty kohdat, joissa köysi risteyskohdassa pujotetaan alustalle jo vedetyn köyden alta. Pyhämaan kurssilla tehtyyn mattoon tarvittiin 40 metriä manillaköyttä.

– Työ aloitetaan köyden keskipaikkeilta. Sillä tavalla pääsee vähän helpommalla, kun koko köyden mitta on aina pujotettava, Alho kertoi.

Jos köyttä pitää jatkaa, se tehdään pujottamalla köyden pää toisen sisään eli pleissaamalla. Apuna käytetään erityisesti tähän tarkoitettua työkalua, malspiikkiä.

Joona Miettunen teki elämänsä ensimmäistä köysimattoa. Hän pääsi työssä melkein loppuun asti kun huomasi, että köysi tuli yhdessä kohdassa väärin pujotettua. Ei auttanut muu kuin purkaa kaikki ja aloittaa alusta. Köysityö tuntui joka tapauksessa mukavalta.

– Tässä on vähän samaa kuin makrameetöissä, joita teen paljon. Käsillä tekeminen on hyvää vastapainoa päivätyölle, rekkakuskina työskentelevä Miettunen kertoi.

Purjelaivojen aikaan merimieskäsityöt solmittiin puualustoille. Pentti Alho käyttää styrox-levyjä, joihin solmukohdat merkitään isoilla nuppineuloilla. Jotkut Pyhämaan kurssilaisista innostuivat köysitöistä niin paljon, että ostivat solmimisalustan saman tien mukaansa.

Manilla on peräisin banaanikasveihin kuuluvan Musa textilis -kasvin lehtiruodista. Hienoimpia kuituja voidaan käyttää vaatetukseen sekä paperin valmistukseen ja sitä käytetään myös mattoihin ja mattojen taustamateriaalina. Tunnetuin tuote ehkä kuitenkin on manillaköysi. Manillan tärkeimmät tuottajamaat ovat Filippiinit ja Ecuador.

Manillan tuottaminen on varsin työvoimavaltaista. Manillan lehdet leikataan ja kuitukimput erotellaan, minkä jälkeen kuidut huuhdellaan, kuivataan ja tarvittaessa valkaistaan. Manillaköysi on melko kallista, mutta sen kestävyys ja käyttöikä kompensoivat hintaa.

Pirkko Varjo