Rahaa lapioitiin

0

”Rahaa lapioitiin niin kuin sontaa keväiselle viljapellolle.” Tällaisen otsikon muistan Laitilan Sanomista 30 vuotta sitten eli 90-luvun laman ajoilta. Se liittyi pankkien holtittomaan luottojen myöntämiseen, jossa ne suorastaan kilpailivat. Sitten tulikin lama ja pankkikriisi, jossa valtio pelasti pankit mutta jätti yritykset ja muut velalliset heitteille.

Covid-pandemian taloudellisen kriisin hoidossa Sanna Marinin hallitus on kohdentanut tuet osuvammin. Moni talousviisas on tosin Suomen Pankin pääjohtaja Oli Rehnin tapaan on todennut tukien menneen ”osin pitkäksi ja leveäksi ja että niistä kolmannes oli perusteetonta”. Yritystuista pääsi osalliseksi 60 000 yritystä ja erilaisia tukia jaettiin yli 2 miljardia.

Suomen kuntia valtio tuki erityisen anteliaalla kädellä. Vuosina 2020–21 valtio hyvitti kuntia velkarahallaan yli 5 miljardilla. Vuodelta 2020 Uki sai valtionosuuksien ja verotulojen lisäyksenä asukasmääränsä mukaan yhteensä 5,7 miljoonaa. Kun todelliset koronakulut olivat 700 000 euron luokkaa, valtio ”lahjoitti” kaupungille viisi miljoonaa. Rahat on voitu käyttää mihin tahansa kohteeseen. Valtion subventio ei siis ollut korvamerkittyä rahaa.

Marinin hallitus ”lapioi” koronatukea alkupaniikissaan varsin huolettomasti. Sittemmin koronatuki muuttui vastikkeelliseksi STM:n avustukseksi, jota Uki sai vuonna 2021 noin 2 miljoonaa euroa ja vuonna 2022 1,4 miljoonaa euroa.

Tarmo Kangas

kaupunginvaltuutettu (kok)

P.S. Maatalon poikana en kyllä muista, että sontaa koskaan olisi lapioitu. Kyllä työvälineenä käytettiin tarikkoa, jolla sai lannan tasaisemmin levitettyä kärryiltä pellolle. Sanottiin niinkin että ”o jännä ko sonna ajo” ja ”ei lapse kelppa muuhu ko sonna ajamissse ja sitäki ne varistava”.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän